изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:23 EEST
СУ "СВ. КЛ. ОХРИДСКИ": РУО В ДОБРИЧ ПОСЕГНА НА БЪЛГАРЩИНАТА    
Образование Регионалният инспекторат по образованието в Добрич посегна на българщината. Това заявиха пред репортер на НДТ директорът на училището по изкуства СУ "Свети Климент Охридски" Маргарита Манева и Юлияна Герасимова - зам.-директор и председател на националната Асоциация на профилираните училища по хореография. Те визираха решението при утвърждаването на план-приема за учебната 2017/2018 година на Заседание на областния съвет за заетост да не бъде включено разкриването на професионална паралелка "танцьор" в учебното заведение.

По време на заседанието Калоян Койчев - старши експерт по организация на професионалното обучение в РУО, обясни, че проблемът при СУ „Св. Кл. Охридски“ е възникнал, тъй като, според новите нормативни документи, вече не съществува профил „хореография“. По думите му, има писмо от зам.-министър Диян Стаматов, според което новият закон не позволява разкриването на такава паралелка.
Писмото е получено на 19 януари и веднага е изпратено на имейлите на РУО, на Общината в лицето на Марияна Симеонова, посочи Маргарита Манева. Тя обясни, че то касае искането на две асоциации - на профилираните училища по музика и по хореография, относно откриването на професионална паралелка професия "Танцьор". Манева разказа, че лично е присъствала на срещата със зам.-министър Диян Стаматов, на която се е коментирало писмото още преди да бъде изпратено. "Последното изречение, което касае София, Варна и Пловдив, е относно това, че в тези градове има повече от едно такова училище. Тук беше апелът да не се създава проблем, те са големи градове и имат потенциал да развият и две такива училища. Вероятно г-н Койчев интерпретира, че това се отнася само за тези три града", коментира директорът на училището по изкуства в Добрич.
От ръководството на СУ "Св. Кл. Охридски" споделиха, че в писмото се посочва: "Съгласно член 144, ал. 1 от Закона за предучилищно и училищно образование в средно училище, в обединено училище и в профилирана гимназия може да се утвърждава държавен план-прием за обучение в паралелки в придобиване на професионална квалификация в съответствие с изброените условия на този член". Манева е категорична че училището отговаря на тези условия, а именно: да разполага с необходимата материално-техническа база, да може да осигури обучение с учители по професионална подготовка, да няма друго училище на територията на общината, което да предлага същото обучение. "На кое точно изискване не отговаряме за г-н Койчев?", попита Манева. Тя сподели, че вчера е разговаряла с директора на училището по изкуства в Сливен СУ "Константин Константинов". Те вече имали утвърдена такава паралелка и в понеделник предстояло експертите в РУО да защитят в МОН паралелките. Директорът на сливенското училище обяснил, че при тях са утвърдени всички професионални паралелки. 
Бихме искали да има в бъдеще и професионални паралелки по музика и изобразително изкуство, сподели Юлияна Герасимова. "Защото този закон дава възможност децата да бъдат в професионални паралелки, да придобият документ за професионална квалификация - посочи тя. - Разговаряла съм със Стоян Господинов, който казва, че има голяма липса на танцьори в момента. Говорили сме с д-р Баева, че такива паралелки деца могат да се включат в най-актуалното образование - дуалното. Тук ще се получат едни средства за фирмите, в случая културните институти, и децата ще работят там. От това по-хубаво нещо за нашия град аз мисля, че не би могло да се случи. И не си представям защо нашите управляващи не искат да се случват хубави неща за нашите деца".
От сутринта телефоните на Маргарита Манева и в училището са загрели от родители, които кандидатстват за първи клас, разказаха директорът и заместникът му. Те питали дали е вярно, че в училището няма да се изучава хореография и какво да правят. "Сега те заслужават да бъде заведено дело за нанесени вреди и пропуснати ползи. Защото това рефлектира върху нашия прием", категорична е Манева. Тя заяви, че ще занимават с проблема и институции на по-високо ниво, ако трябва ще стигнат и до омбудсмана.
Хореография в СУ "Свети Климент Охридски" се изучава от първи до 12 клас. В момента то има 1 115 ученици и е най-голямото в Добричка област. НДТ
 


Сходни връзки

СУ "СВ. КЛ. ОХРИДСКИ": РУО В ДОБРИЧ ПОСЕГНА НА БЪЛГАРЩИНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди