изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:35 EEST
ПЪСТРА ПАЛИТРА ОТ СЪБИТИЯ НА 1 МАРТ В ОБЩИНА ДОБРИЧКА    
ОбществоЧиталищата, училищата и детските градини в Община Добричка организират съвместни инициативи по повод Деня на мартеницата и Празника на самодееца и любителското художествено творчество. Празниците в детските градини на 1 март ще започнат с посрещане на Баба Марта и тържества. Децата ще представят куклени етюди, драматизации, танцови изпълнения, резултат от работата в детските ателиета по интереси по проект BG05M2OP001-3.001-0045-C02 „Детска академия за толерантност в община Добричка”.

Червено-бели мартеници са подредени в изложбени кътове в читалищата, училищата и детските градини към които са прикрепени пожелания за здраве, щастие, закрила срещу силите на злото. Ученици и учители от начален етап организират в утрешния ден тържества под надслов „Баба Марта бързала, мартенички вързала“. Ще разкажат легенди за мартеницата, съвместно с читалищата ще завържат мартенички на самодейците и възрастните хора от пенсионерските клубове. Народното читалище в с .Ведрина ще зарадва с мартеници домуващите в Дома за възрастни хора „Вяра и милосърдие“ в селото. Народното читалище вБранище ще окичи традиционното мартенско дърво, ще бъде посетена Детската градина, където с участието на певческата група ще посрещнат Баба Марта. В ОУ „Васил Левски“ в село Хитово, ученици, облечени като Пижо и Пенда, ще разкажат на всички за традицията на 1 март, ще закичат родители и учители с мартеници с послания за здраве, благополучие и късмет. В ОУ „Добри Войников“ в село Победа организират благотворителен базар за мартеници в училището и пенсионерският клуб до утре ще участват в конкурс за мартеници  „Дай бабо огънче“ в Перник. Те ще изпратят мартеници за БТV Медия груп-„Актуални новини и събития“. Клуб „Фолклор на етносите“ от ОУ „Климент Охридски“ ще поздрави децата от ДГ в Смолница с кратка програма за Баба Марта и ще им подарят мартенички изработени от тях.
     Празниците в Община Добричка днес са свързвани не само с Баба Марта, но и с  Деня на самодееца. Това е един чудесен празник за самодейците, които не жалят време и сили за да работят за запазването на българските традиции и обичаи в община Добричка. С много настроение  и положителни емоции всички самодейци, художествени колективи, танцови, певчески групи от 35 читалища ще отбележат с празнични концерт и тържества деня. 
   „С почит и респект към Вашата всеотдайност и голяма любов към изкуството и към „всичко българско и родно” Ви поздравявам в днешния празничен ден и Ви пожелавам здраве и много вдъхновение“, се казва в поздравителния адрес на кмета на община Добричка към всички читалища. НДТ
 


Сходни връзки

ПЪСТРА ПАЛИТРА ОТ СЪБИТИЯ НА 1 МАРТ В ОБЩИНА ДОБРИЧКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди