изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:13 EET
ТРЕТИ МАРТ – ДЕН НА СЪЗДАВАНЕТО НА ТРЕТАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА    
Коментари Историците твърдят, че Руско-турската война /1877-1878/ е десетата поредна война между Руската империя и Османската империя. Тя носи абсолютна независимост на Румъния, Сърбия и Черна гора и води до създаването на Третата българска държава. Народите на четирите държави я възприемат като Освободителна от османско, според едни, а според други - от турско иго. За нас – българите, историческият факт е създаването на Третата българска държава, която практически възражда Българската цивилизация от първите български поселения в Имеон /Хиндукуш – Памир/, през Волжска и Кубратова България до Първата и Втората българска държава, наричана още в летописите Дунавска България, а нерядко и Българската империя.

Без Руската империя създаването на Третата българска държава е било невъзможно. Напъните на русофобите да обезличат и опорочат факта, че Руската империя има изключителния принос за създаването на днешна България, е по-скоро политическа простащина и „историческа слепота“, захранвани от чуждоземни субсидии и навеждане пред задгранични господари.

Каквито и да са били целите и намеренията на Руската империя, неоспорим е фактът, че Руско-турската война /1877-1878/ е Освободителна за българския народ и въпреки някои западни сили, в резултат на победата на Русия е създадена Третата българска държава – отново с историческото име България. Тук трябва да отдадем заслуженото и на участието на други народи за Освобождението, поклон пред всички тях и жертвите да я има днес България!

Такъв е животът!

Санстефанският мирен договор е подписан на 19 февруари/3 март 1878 г. България става трибутарно княжество : „България се конституира като самоуправляващо се княжество под суверенитета на Негово Величество султана...“ Това е рожденият ден на възкръсена България.

На 6 септември 1885 г. е Съединението на Северна и Южна България (Княжество България и Източна Румелия).  

На 22 септември 1908 г. в старопрестолния Търновград Фердинанд обявява независимостта на България.

Това са основните жалони на съвременната ни държава – 3 март 1878, 6 септември 1885, 22 септември 1908 година. Всичко останало е подробности, които нямаше да ги има, ако Руската империя не беше победила Османската империя и не бе подписан Санстефанският мирен договор от 3 март 1878 г.

Такъв е животът!

Все си мисля как Англия създава две велики държави – САЩ и Австралия. Как между тях е имало и добри, и лоши дни. И как тези три държави вървят заедно, макар и от време на време да пламват искри между тях.  И ми е обидно как българите сме дали на руснаците, а и на други славянски народи, четмо и писмо, религия и култура, сила сме им дали да се развиват… И как тъпи наши политици през десетилетията не само са се стремели, но и са успявали да внесат раздор, съмнения, дори конфликти с жестоки исторически последици.

Такъв е животът!

Факти като тези, че сме най-бързо изчезващата нация в света, че сме последни в Европа по това и онова, че тук смъртността е най-голяма, че какво ли още не… Такива факти са повече от тревожни. Те са отвратителни. Дори трагични. Но дори и те не могат да съберат под трибагреника ни днес първите хора на държавата.

„Съединението прави силата“ е изписано на сградата на Народното събрание. Може би липсата на императивния препинателен знак ! е причина днес да сме свидетели как разединението прави силата на партиите.

Такъв е животът!

Вярата умира последна. Народът го казва. Вярвам, че България ще я има. И в нея ще се живее по-добре. Макар това да бъде в един друг, бъдещ ден. Щом имаме държава, наша държава, това вече зависи най-вече от нас самите.

Днес е национален празник на Република България. На нашата държава. На нашата Родина. На нашето Отечество. Много народи по света мечтаят за това, което имаме ние – българите. Пазете го!

Честит празник, българи! Честит ни рожден ден на Третата българска държава!

Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

ТРЕТИ МАРТ – ДЕН НА СЪЗДАВАНЕТО НА ТРЕТАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди