изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:20 EEST
СПИРАНЕТО НА ПРОГРАМАТА ЗА САНИРАНЕ ЗАСЯГА ЖИВЕЕЩИТЕ В 16 БЛОКА В ТЕРВЕЛ    
Икономика

Живеещите в 16 блока с по-малко от 36 апартамента в Тервел чакат сключване на договори с Българската банка за развитие. Като виждат малките сметки на живеещите във вече санираните блокове, те се надяват жилищата им също да бъдат санирани. Това съобщи зам.-кметът Дияна Илиева във връзка с изтеклата миналата седмица информация, че Националната програма за енергийна ефективност е спряна временно с пояснението, че спирането означава, че няма да се подписват нови договори за финансиране.



За град Тервел това касае 16 сдружения на собственици, в 16 сгради с общо 361 апартамента, посочва Илиева. Всички сгради в Тервел са с по-малко от 36 апартамента. Седем от тях са панелни, останалите са изпълнени по метода „пълзящ кофраж“, като за 4 от тях Общината е документирала наличие на конструктивен проблем. Всички искания за финансиране на тези 16 сгради са внесени в регистъра на ББР в периода 25 януари – 24 октомври 2016 г.
За сградите с по-малко от 36 апартамента на среща на Националното сдружение на общините с министъра на регионалното развитие и благоустройството е казано, че договори могат да бъдат подписвани в случай, че се осигури допълнителен финансов ресурс за програмата, т.е. над вече осигурените 2 милиарда лева. По отношение на цените – изнесе се информация, че единичните цени за 1 кв.м. строителство на ремонтираните сгради варират в широки граници – от 250 лв.без ДДС до 115 лв. без ДДС. Цитирани бяха недопустими дейности: домофонни инсталации,озеленяване и т.н.
Шестте сгради в гр.Тервел са изпълнени при следните цени за ремонт на 1 кв.м  без ДДС: са блок „Иглика“ – 112,00 лв. без ДДС, блок „Детелина“ - 82,02 лв. без ДДС; Блок „Златен клас“ – 90,84 лв. без ДДС; Блок „Здравец“ -105,80 лв. с ДДС; Блок „Хан Тервел“ – 108,20 лв. с ДДС; Блок „Прогрес“ – 123,40 лв. с ДДС.
За две от сградите са изпълнени домофонни инсталации, които са дарение от фирмите-изпълнителки за живущите. Домофонните инсталации не са плащани по програмата. За всички шест блока са дарени от фирмите нови пощенски кутии. Озеленяване не е изпълнявано. НДТ

 


Сходни връзки

СПИРАНЕТО НА ПРОГРАМАТА ЗА САНИРАНЕ ЗАСЯГА ЖИВЕЕЩИТЕ В 16 БЛОКА В ТЕРВЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди