изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:34 EET
С ВОЕННИ ПОЧЕСТИ ДОБРИЧ СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД ГЕРОИТЕ    
Общество „Свободата не се подарява. Тя е индивидуална потребност. Тя е избор“, заяви в тържественото си слово кметът Йордан Йорданов





„С политическия акт на 3 март изгрява и надеждата, че може да бъде осъществена мечтата на хиляди българи, недочакали свободата на Отечеството. Хиляди, които я предизвикаха, водени от свободата на духа, които загинаха, за да я има България. Поклон пред паметта им!“, каза в празничното си слово кметът Йордан Йорданов по време на общоградското честване на 139-ата годишнина от Освобождението на България.
То се състоя пред паметника на Хан Аспарух и Костницата на загиналите руски воини.

В словото си кметът подчерта, че днес националната принадлежност за много наши съвременници е клише или анахронизъм. „Но, аз искам да се обърна към тези от Вас, които са убедени, че възкръсването на България през далечната 1878 година е проекция на вековния  стремеж към отстояване на истината и достойнството. С тях сме оцелявали и сред поробители, и сред освободители. Истината и достойнството са енергии, белязани с безкомпромисност и непреходност, които осмислят мисията ни на тази земя и днес. Нека отдадем дължимото на историята, на историческата памет и да се върнем към уроците!“, заяви кметът.

„Свободата не се подарява. Тя е индивидуална потребност. Тя е избор. И пътят към нея, преминаващ през духовното израстване никак не е лек. И, все пак, нека го извървим!“, призова той.
Добрич се поклони пред героите, загиналите за Освобождението на България. Военни почести бяха отдадени от представителна част на Военноморските сили.
С военен ритуал на националния празник бяха издигнати националното знаме на Република България, знамето на Европейския съюз и флагът на Добрич

Признателните съвременници с едноминутно мълчание и падане на колене почетоха героите, загинали за свободата на България. На паметника бяха положени венци и цветя от кмета на Добрич Йордан Йорданов, кап. I ранг Георги Пенев – началник  щаб на Военноморските сили, Оксана Жерновая – консул на Генералното консулство на Руската федерация във Варна, Детелина Николова  - областен управител, Иво Пенчев – председател на Общинския съвет, представители на политически партии, граждани.

Сред присъстващите имаше и много деца с националния трибагреник. Впечатляваха и младежите с народни носии и четнически униформи от СУ „Св. Кл. Охридски“.
По-рано в храма "Свети Георги" бе отслужена панихида за загиналите в Руско-турската освободителна война и празничен водосвет. НДТ
 


Сходни връзки

С ВОЕННИ ПОЧЕСТИ ДОБРИЧ СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД ГЕРОИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди