изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:05 EEST
НАД 100 КНИГИ БЯХА СЪБРАНИ ЗА БЪЛГАРЧЕТАТА В САЩ    
ОбществоНад 100 книги на български автори ще изпрати област Добрич на българчетата в САЩ, съобщиха от областната администрация в отговор на запитване. В навечерието на Националния празник 3 март Областният управител Детелина Николова обяви дарителска кампания за събиране на книги за българските неделни училища зад океана.

Инициативата се реализира съвместно с Регионален исторически музей Добрич – Дом-паметник „Йордан Йовков“. Тя бе в рамките на кампанията, обявена от Националния литературен музей за набиране на книги за българите в САЩ.
Целта бе да се съберат произведения на българските класици, залегнали в учебната програма за средно образование за подпомагане на българските неделни училища в САЩ.
Сред дарените книги има произведения на Христо Ботев, Никола Йонков Вапцаров, Елин Пелин, Димитър Димов, Димитър Талев, но най.много са томовете на Певеца на Добруджа Йордан Йовков. Има и книги на съвременни добруджански автори, като Ангел Веселинов. Сред книгите, които област Добрич ще изпрати отвъд океана е най-новото издание „Земя и корени” на Севда Костова, както и помагала по Български език и литература за децата от най-ранна ученическа възраст до средношколци.
Областният управител Детелина Николова се е включила в инициативата, като е подарила книжки, в които малчуганите могат да се учат да пишат българските букви.
Сред дарителите има и такива, предоставили по над 20 книги.
Събраната литература ще бъде изпратена до Национален литературен музей – София с подкрепата на куриерска фирма „Еконт Експрес“, която има традиции в подкрепа на образованието. НДТ
 


Сходни връзки

НАД 100 КНИГИ БЯХА СЪБРАНИ ЗА БЪЛГАРЧЕТАТА В САЩ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди