изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:18 EEST
КМЕТЪТ ОТЛИЧИ ДАРИТЕЛ, ПРЕДОСТАВИЛ САБЯ ОТ ДОБРИЧКАТА ЕПОПЕЯ    
Новини Кметът на Добрич Йордан Йорданов връчи почетен диплом и значка на известния български историк Румен Манов. Церемонията се състоя в залата на Възрожденското училище в Регионалния исторически музей.


Отличието се връчва за уникално дарение, предоставено на Община град Добрич. То е пряко свързано с боевете от Добричката епопея през 1916 г. Румен Манов е предоставил на Общината трофейна руска кавалерийска сабя, подарена лично от предводителя на прославената българска конница генерал Иван Колев на полковник Йордан Иванов, командир на 16-и пехотен Ловчански полк. Бойците от този полк се сражават на 7 септември 1916 г. съвместно с кавалеристите на ген. Колев, а самият той ласкаво ги е наричал „моята конна пехота”. Два месеца по-късно полковник Иванов загива по време на боевете за освобождението на Северна Добруджа.
„Наистина имах удоволствието и честта да държа тази сабя. Не го казвам напразно, защото този артефакт съдържа изключително много история. Изключително ценна сабя. Мисля, че най-удачното място, където може да бъде изложена, е Военно гробище – музей“, заяви кметът Йордан Йорданов.
Уредникът на Военно гробище музей в Добрич Радослав Симеонов заяви: „Държал съм много артефакти, но мисля, че това е най-ценното, което някога е минавало през ръцете ми. Вълнението е огромно, защото когато човек се е занимавал с тази история, някак си тя оживява пред него. Да кажем добре дошла на сабята у дома, защото тя е всъщност свидетел на боя при Добрич 1916 година и е израз на уважението и почитта на един славен наш генерал - генерал Колев, към един достоен български офицер – полковник Иванов, който два месеца по-късно намира смъртта си в Северна Добруджа на 26 ноември 1916 година”.
Румен Манов е историк и археолог по образование, но е колекционер по призвание. Повече от 20 години той събира снимки, документи и артефакти, свързани с българската история, плод на което е наскоро излязлата му книга „Приказка за България”, съдържаща над 2000 илюстрации. Повечето от тях са абсолютно непознати и непубликувани досега. Румен Манов подари по един екземпляр от своята ценна книга на Регионалния исторически музей в добруджанския град и на Общината. От своя страна Радослав Симеонов му подари от името на музея луксозното издание на фотоалбума „Добруджа във войните за национално обединение“, както и сборник със статии от международната конференция „Първата световна война и България през 1916 г.“, провела се в Добрич миналата година и посветена на 100 години от Първата световна война. НДТ
 


Сходни връзки

КМЕТЪТ ОТЛИЧИ ДАРИТЕЛ, ПРЕДОСТАВИЛ САБЯ ОТ ДОБРИЧКАТА ЕПОПЕЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди