изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:49 EEST
РАДОСЛАВ СИМЕОНОВ: МИТ Е, ЧЕ СВОБОДАТА НИ ДОЙДЕ ДАРОМ    
Общество Общоградско тържество „Свободата не е дар“ се проведе в Добрич в навечерието на Националния ни празник 3 март. Присъстваха кметът Йордан Йорданов, историкът Румен Манов, представители на кметския екип, на културни институции и политически сили, граждани.


Слово „За свободата и митовете“ изнесе Радослав Симеонов, уредник в Регионалния исторически музей. По думите му покрай бурните дискусии в началото на 90-е години на миналия век „за” или „против” 3 март да бъде национален празник, са паднали много табута. „Тогава се развенчаха много митове, които в продължение на години сковаваха нашата историческа наука и не ни даваха възможност да погледнем наистина трезво към едно такова събитие, каквото представлява Руско-турската война”, каза историкът.
По думите на Симеонов, може би най-големият мит, свързан с Руско-турската война, с който са закърмени поколения български ученици, е внушението, че българската свобода е дошла даром, носена от щиковете на руските войници. „Без легията на Раковски, без мрежата от революционни комитети на Левски, без обаятелния ореол на Бенковски, Хвърковатата чета, Априлското въстание, нямаше да я има тази война – каза историкът - Нашата свобода не дойде даром, още по-малко и наведнъж. Достатъчно е само да споменем пътя на българското Опълчение, на десетките чети, които са сформирани от участниците в национално-освободителното движение, които водят партизанска война в тила на турската армия. Достатъчно е да споменем за безкористната помощ на стотици българи, които се поставят в услуга на руската армия като разузнавачи, преводачи, водачи, носачи”. Уредникът в РИМ развенча и друг мит – цар Александър Втори е наричан Освободител не защото е освободил българите, а защото през 1861 година отменя крепостното право в Русия.
Радослав Симеонов говори и за Добруджанския въпрос, според него историческата истина отново е свързана с Русия. „Русия щедро предоставя на Румъния Северна Добруджа – каза историкът. - Защото Русия иска да си възвърне отнетата й по време на Кримската война Южна Бесарабия, която пък е дадена на Румъния. Като участник във войната Румъния не може да излезе с умалена територия. И е компенсирана със Северна Добруджа… Извършва се пазарлък на гърба на българите”.
Не трябва да се делим на русофили и русофоби, ние трябва да сме единни в честването на паметта на загиналите за нашата свобода, призова Радослав Симонов. След словото му хор „Добруджански звуци” с главен диригент Елвира Пастърмаджиева развълнува присъстващите с изпълнение на патриотични песни. НДТ
 


Сходни връзки

РАДОСЛАВ СИМЕОНОВ: МИТ Е, ЧЕ СВОБОДАТА НИ ДОЙДЕ ДАРОМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди