изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:51 EET
17 СЛУЧАЯ НА ЛАЙМСКА БОЛЕСТ ПРЕЗ 2016 ГОДИНА    
Здраве17 потвърдени случаи на Лаймска болест са регистрирани през миналата година, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Заболяемост е 9,41 на 100 хиляди жители.Спрямо предходната година болните са два пъти малко.
Най-много болни са регистрирани в областния град Добрич – 12 от общо 17. Трима са били болните в община Добричка и  по един в Шабла и Генерал Тошево.


В разпределението по възрасти с най-висока е заболяемостта във възрастовата група между 40 и 44 г., следвана от болните на възраст 35 – 39 г. Има един случай, при който малко дете на възраст до 4 годинки, също е заболяло.
От РЗИ посочват, че се запазва характерната лятна сезонност с пик през месеците юни, юли и август, което е свързано със сезонната численост и активност наиксодовите кърлежи.
Шест от заболелите са хоспитализирани. От тях 5 са от градски жители и 1 - селски жител. Случаите са лабораторно потвърдени в микробиологичните лаборатории.
При 12 от заболелите (70,59%) има данни за ухапване от кърлеж, при 1 - за ухапване от насекомо.
От 2000г. до 2016 г. заболяемостта от Лаймска болест за област Добрич се движи над средната за страната, с изключение на 2003 г. и 2009 г.
В РЗИ съобщават, че в Добрич са налични тестове за безплатна лабораторна диагностика на Лаймска болест по Национална програма за профилактика и контрол на векторно-предавани трансмисивни инфекции при хората в Република България. Медицинските специалисти са уведомени и е създадена необходимата организация за провеждане на изследванията. НДТ
 


Сходни връзки

17 СЛУЧАЯ НА ЛАЙМСКА БОЛЕСТ ПРЕЗ 2016 ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди