изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 09:56 EEST
МЛАДЕЖКИ РАБОТНИЦИ ОТ ВУМ МОБИЛИЗИРАТ ЧРЕЗ ФУТБОЛА РИСКОВИ ОБЩНОСТИ В БОТСВАНА    
НовиниВ периода 27 февруари–8 март, в град Маун, Ботсвана се проведе Международна академия под надслов „Спортът като средство за въздействие и мобилизиране на общности“. Представители на 4 държави от 3 различни континента - Европа (България), Азия (Турция) и Африка (Зимбабве, Ботсвана) взеха участие в международното събитие. Страната ни е представена от 20 младежки работници и 3-ма обучители от името на сдружени футболен клуб „Интер“, което е и водеща организация в инициативата. Домакин е сдружението „Поетаванго“ от Маун.


Събитието се проведе в рамките на проект “Възраждане и мобилизиране на общности чрез спорт: Интегриране на мениджмънта на спортни събития в работата с младежи за постигане на трайнo социално въздействие” (SCORE), който се изпълнява с финансовата подкрепа на програма Еразъм+ на Европейската комисия. Проектът е вдъхновен именно от историята на местен ботсвански футболен отбор - Санкойо Буш Бъкс, който е забележителен пример за това как футболът е спомогнал за интеграцията на местната общност. Отборът е основан през 1996 г. в малко село с население под 500 души (повечето от които са били от малцинствен произход), раздирано от племенни конфликти. След като отборът събрал на едно място младежи от различните племена в обща игра, вътреобщностните конфликти и недоверие между семействата били преодолени и било поставено началото на сплотена и стабилна местна общност. Сега отборът вече играе във висшата лига в Ботсвана.
Черпейки вдъхновение от този пример, партньорите по проекта организираха Международната академия, която в рамките на 8 дни подготви младежки работници как да организират спортни събития, чрез които да промотират и въздействат на младежите в местните общности по различни социални въпроси. Учебната програма на академията включваше теоретични занятия в областта на: Мениджмънта на спортни събития, Социално въздействие чрез спорт, Социално предприемачество и иновации, които бяха съчетани с практически упражнения – уоркшопове или работилници. Пилотният елемент на програмата носи интегрираната в обучението иновативна обучителна практика – „учене чрез правене“, която се изразява в организацията на футболен турнир, осъществявана от самите обучаеми в академията. Турнирът имаше мащаб на международното спортно събитие. В него се включиха представители на ФК „Интер“, които се съревноваваха на футболния терен с пет отбора от Ботсвана – аматьорски и такива, които са част от първа дивизия (Маун Тайгърс) и висшата лига в страната. Една от последните срещи бе със самия Санкойо Буш Бъкс, който е и вдъхновението за реализацията на проекта.
Участниците в събитието, както и стотиците представители на местната общност в Маун (Ботствана), бяха запознати от представителите на българската делегация и с нашите обичаи и традиции – мартеницата, конните надбягвания на Тодоровден, а на 3 март им беше разказано и за националният празник на България. В рамките на специално организирани 4 футболни работилници за местни ученици (включително и такива в неравностойно положение) младежките работници от ФК „Интер“ промотираха социалното включване, не-дискриминацията и толерантността, а също така и демонстрираха професионални методики, които се прилагат по време на тренировки по футбол, тактики за игра и технически отигравания. Повече от 700 души – деца и възрастни, с интерес към спорта бяха въвлечени в дейностите по време на академията и имаха възможност да се насладят на създадената атмосфера на приятелство, споделяне на добри практики и взаимно учене. НДТ
 


Сходни връзки

МЛАДЕЖКИ РАБОТНИЦИ ОТ ВУМ МОБИЛИЗИРАТ ЧРЕЗ ФУТБОЛА РИСКОВИ ОБЩНОСТИ В БОТСВАНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди