изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:24 EEST
ТОЧНАТА НОВИНА: Държавният глава Румен Радев: Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА    
Светска клюка Румен Радев беше категоричен, че не води загубени вече битки и припомни, че въпросът за СЕТА на ниво ЕС е решен още с предоставянето на правомощия на българския парламент и на българското правителство, което на свое заседание е решило да подкрепи СЕТА и през октомври м.г. българският премиер е гласувал за СЕТА в Европейския съвет. Държавният глава посочи също така, че споразумението е гласувано и от Европейския парламент.

„Това, което споделих при свършения факт СЕТА пред всички европейски лидери и пред европейските институции е, че подкрепяйки вече взетото в миналото решение за СЕТА, България прави компромиси. За силни и устойчиви икономики СЕТА е огромно предимство, а за слаби и крехки икономики е заплаха. И тук българският народ и българската държава правят жертви в името на солидарността и принципите на ЕС“, подчерта още Румен Радев.

По отношение на дискусията за приемането на Римската декларация, Румен Радев посочи, че е била изразена позиция на „старите“ държави членки на ЕС, които са призовали тяхната скорост на развитие да не се забавя, а от страна на „новите“ – да не бъдат изоставени и лишени от подкрепа в периферията. „И едната и другата страна имат основания, но ние се стремим да постигнем общо решение, именно на основата на европейските ценности – солидарността и единството“, заяви президентът. Той добави, че ако целта на планираната декларация е да се превърне в стратегически документ, трябва да има яснота и точност и да не се допуска противоречие в термините и дефинициите. „Няма как едно тяло да се движи на две скорости, от законите на физиката е ясно, че това са две тела“, добави Румен Радев.

По време на дискусията държавният глава е внесъл текст, който е обсъдил с председателя на Европейския съвет и с председателя на Европейската комисия, за премахването на всички текстове, които противоречат на принципите на единство и солидарност в ЕС. „Трябва да бъдем солидарни и да подкрепяме единството на съюза и като ценностна ориентация, и като реални действия, не само с думи. Единството означава компромиси и мисля, че България прави страшно много“, посочи президентът. „Българският потребител също прави компромиси. Както видяхте по отношение на храните с различен стандарт, да не кажа и на по-високи цени“, добави държавният глава.

Президентът отново подчерта, че ще настоява Кохезионната политика да бъде част от стратегическите документи на Европейския съюз и след 2020 г., за да може оттук-нататък тя да бъде част и от финансовата рамка на съюза.

Държавният глава припомни също така, че България е надежден пазител на външните граници на ЕС и прави всичко по силите си за тяхното опазване. „Заделяме големи средства като процент от нашия БВП, за да опазим тези граници, правим го в името на солидарността и това също трябва да бъде отчетено“, призова още Румен Радев.

В отговор на въпрос президентът беше категоричен, че със своята вътрешна политика и с действията си България трябва да се стреми да се утвърждава като достоен член на ЕС. „Получаваме много от ЕС и за последните десет години средствата от европейските фондове за страната ни формират 40% от общия размер на публичните инвестиции. Друг е въпросът как се изразходват тези инвестиции и вътре в България трябва да започне дебат за това“, призова държавният глава. Румен Радев подчерта също така, че до момента усвояването на европейските фондове не изпълнява своето предназначение за социална конвергенция и техният ефект върху жизнения стандарт на българите е само 0.8%.

„Трябва ни много по-гъвката политика по отношение на европейските фондове, която да бъде ориентирана към много повече вложения, освен в инфраструктура, която е важна, разбира се, но и в развитието на човешкия капитал, образованието, здравеопазването, за конкурентоспособността на малкия и средния бизнес и за развитие на икономиката“, заяви Румен Радев. Държавният глава призова за укрепване на върховенството на закона, за завършване на реформата в правосъдната ни система и за ефективна борба с корупцията при усвояването на средствата от европейските фондове. „Ако ние не направим това, няма кой да ни чака. Формално или не, водещите държави ще вървят на свои скорости“, посочи още президентът.

https://www.president.bg

 


Сходни връзки

ТОЧНАТА НОВИНА: Държавният глава Румен Радев: Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди