изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:26 EET
ДЕЦА ЗА… ИЗЗЕМВАНЕ    
Коментари Преди доста години публикувах репортаж под заглавие „Деца до… поискване“. По време на социализма. Имах малко неприятности. Тема бяха децата в т. нар. тогава „Майчин дом“.  Посетих с фоторепортер дома и останах потресен. Тридесетина деца протягаха ръчички с думите „Ще ме вземеш ли?...“ Изоставени от родителите си деца. Още след раждането. Едни с леки, дори незабележими увреждания… Други – на случайно заченали любовници… Трети – захвърлени от майки на по13-14-15 години… И още… И още с невероятни съдби. И с просълзена молба, молбичка, надежда, най-често с излъгана вяра във въпроса „Ще ме вземеш ли?... Ще слушкам… Нали ще ме вземеш?“ И с протегнати ръчички. Които остават празни десетки, стотици пъти…


Такъв е животът!

Много мъка, Господи! Защо, Господи?

Защо други момичета, защо други жени, защо други семейства с години искат дете, с години искат да имат своя рожба? С години, а и до края на живота си нямат? Защо, Господи?

В мълчанието ти, Господи, се рее жесток шепот „Такъв е животът!“

Минаха години. В събота по една от столичните телевизии показа репортаж. В него мъж на кристален български език търсеше помощ и отговор. Имал семейство. С девет деца.  Майката решила и заминала някъде… Мъжът ходел тук-там на робата, докато има. За да нахрани. За да облече. За да образова децата си. От екрана видях спретнати дечица. Големи момичета, големи момчета… И малки момиченца, и малки момченца… Спретнати. Чисти. Мълчаливи и красиви. Просълзени… Този път защо?

Защото социалните дошли и им взели насила трите най-малки братчета, сестричета… И тъй като баща им не искал да ги даде, не искал да му ги вземат, да му ги ограбят, полицаите го тръшнали /по закон/ два пъти на пода и изтръгнали от ръцете му децата. Неговите деца. Най-голямото от тях – на пет години, се молело на полицаите, на социалните: - Не убивайте татко!... Не го убивайте!...

Ако баща ми, поклон пред паметта му, беше жив, щеше първо да напсува и правителство, и държава, и партии, и социални, и полицаи... И щеше да каже: - До тук ли я докарахте, синко? Това ли ви е демокрацията? Това ли ви е евроинтеграцията? Затова ли сринахте държавата? Нали продирахте гласове по площадите, че целият народ ще живее по-добре, отколкото по татова време?

И няма да ме разбере, че този, същият този българин е осъдил държавата да му дава 800 лева да гледа деветте си деца. 800 лева на месец. А същата тази супер държава му изплаща по 600 лева на месец, за да отгледа деветте си деца. Какви? Достойни граждани на евроатлантическата България. Деца, от които иска да станат професионалисти – било стругари, било строители, било икономисти, учители, лекари, професори…

Същата тази държава, която жестоко изземва децата му, за да даде по 600 лева за всяко едно дете на така наречените приемни семейства.

Що за държава си, що за отечество си, що са родина си, щом не можеш да дадеш по 600 за всяко от тези 9 деца на родния им баща, който да ги отглежда, да ги възпитава, да ги образова, да създаде достойни хора с 4500 /9х600/лева на месец? А за един затворник, за един бежанец броиш на месец по 1000 лева? Че и повече.

Превърнахме децата си, българските деца, от грижа в търговия. Затова и три милиона от децата ни ритнаха България и потърсиха по-добър живот в чужбина.

И още много деца ще я ритнат тази държава. И още много ще кажат: Имам Родина, но тя е безродна с управлението си! Ялова държава! Ялово Отечество! Ялова Родина!

Такъв е животът!


Димитър ДУКОВ

 

 


Сходни връзки

ДЕЦА ЗА… ИЗЗЕМВАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди