изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 03:58 EEST
ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА, ГЕРБ: СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ТРЯБВА ДА ГАРАНТИРА ЕДНАКЪВ ДОСТЪП НА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ    
Политика Системата на здравеопазването трябва да се реформира така, че тя да стане по-ефективна и в същото време да гарантираме еднакъв достъп на всички български граждани, независимо от региона, в който живеят, до качествени здравни грижи. Това заяви в Добрич на кръгла маса по проблемите на здравеопазването д-р Даниела Дариткова – председател на Парламентарната комисия по здравеопазване в 43-oто Народно събрание и кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ.

Във форума участваха кандидатите за народни представители от ГЕРБ в област Добрич Пламен Манушев и Живко Мартинов, лекари, медицински специалисти по здравни грижи и представители на здравни институции.

„Факт е, че в годините инвестициите в здравеопазването се увеличиха значително. През последните години, благодарение на европейските проекти, много средства навлязоха в нашите лечебни заведения. Вече имаме апаратура, която е на световно ниво”, каза Д. Дариткова. Тя посочи, че големите проблеми, които остават за решаване, са свързани с доброто структуриране на здравната грижа, кадровото обезпечаване, а също и моралното стабилизиране на системата. „Защото, огромното недоверие, което се наблюдава в последните години заслужава особено  внимание. При лечението най-голямо значение има доверието към лекаря. Същото се отнася и до системата на здравеопазване. Ако всички ние, ангажирани със здравна политика, не покажем добрите практики, това, което заслужава да бъде адмирирано, няма как да очакваме в бъдеще тази система да се стабилизира и да работи в интерес на пациентите”, заяви още тя.
По думите й, секторът трябва комплексно да се преобразува. ПП ГЕРБ е заложила няколко приоритета, които са осъществими в рамките на къс период от време. Първото, което е реално изпълнимо, и то в срок от около две години, е изграждането на единна национална информационна здравна система. „Тя трябваше да е изградена още 2009 г., но сега искаме да я пренесем върху цялата здравна структура”, посочи Дариткова. ГЕРБ предвижда за няколко месеца да се формулират и изградят електронната рецепта и възможността за електронното управление за консултация и изследвания. На следващия етап те ще се свържат със софтуерните продукти на изпълнителите на медицинска помощ в извънболничната, болничната среда и аптеките. След това ще започне изграждането на личното електронно досие и на следващ етап това ще се свърже с информационните продукти на отделните структури, които имат отношение към здравеопазването – НЗОК, МЗ, НАП, НОИ, НСИ, МФ. Ще позволи на тази база да се свържат и медицинските регистри и най-накрая ще имаме единна информационна система. Тогава можем да говорим за идентификатора и ключа към тази система, какъвто може да е личната електронна здравна карта, каза Даниела Дариткова. След въвеждането на личните документи с чип от 2018 г. те ще могат да се ползват и като идентификатор. Финансирането ще е от европейски фондове. „Ако лекарите се освободят от писането на рецепти, разпечатването на направления и т.н. ще се освободи повече време за конкретна грижа за пациента. В резултат ще можем да говорим за медицинска услуга, която гарантира по-добро качество”, каза Д. Дариткова.
Друг приоритет в програмата на ГЕРБ е заменяне на клиничните пътеки, като начин на отчитане на болничната дейност и финансиране. В програмата на ПП ГЕРБ има и ясно разписани намерения в лекарствената политика.
„Системата на здравеопазване трябва да генерира доверие в себе си. Ангажимент на всички политици е да върнем доверието в българското здравеопазване”, заяви тя. НДТ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди