изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:34 EET
ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: В ДОБРУДЖА ЗЕМЕДЕЛИЕТО Е ГРЪБНАКЪТ НА ИКОНОМИКАТА    
Политика „В райони като Добруджа земеделието е гръбнакът на икономиката и това винаги е било разбирането на двете правителства на ГЕРБ, тя осигурява хранителната сигурност на България”, заяви в Добрич на кръгла маса по земеделие бившият министър на земеделието Десислава  Танева.

По думите й, особеното за добруджанския регион е, че брутната добавена стойност (БДС) нараства с 3% средногодишно и представлява 17% от БДС на цялата икономика за областта. За сравнение, за България този показател е 5.3%.

Тя подчерта, че всички показатели в отрасъл "Земеделие" през последните години бележат растеж както за страната, така и за областта на Добрич. 
По думите й, за областта се наблюдава нарастване на площите със зеленчуци и трайни насаждения, съответно с два пъти и 6%. По-интензивно е нарастването на ръста на животновъдството.
Десислава Танева представи приоритетите на ГЕРБ за високотехнологично модерно и ефективно земеделие.
„Довършване на реформата в поземленото законодателство е най-важната задача и тя ще бъде реализирана, ако ГЕРБ получи мандат. За мен това е най-стратегическата задача за който и да е управляващ от тук нататък и бих била щастлива за видя политически консенсус в тази посока”.
По думите й, ако ГЕРБ продължи да има мандат, ще се прилагат всички досегашни мерки за подкрепа на земеделските стопани с национални средства. Предвиждат се и нови схеми за държавна подкрепа.
„Нов акцент в Общата селскостопанска политика е въвеждане на мерки за управление в риск в земеделската дейност – природни, рискови и епизоотични“, каза Десислава Танева.
Тя добави, че, ако това бъде постигнато, ще доведе до бързи компенсации и пазарна устойчивост на земеделския производител.
„Не съм симпатизант на ГЕРБ, но Ви поздравявам за всичко, което направихте за земеделието като председател на комисията по земеделие и като министър”, заяви Иван Балабанов, земеделец от Генерал Тошево.
Той постави пред Десислава Танева проблема с това, че 70% от произведеното в Добруджа зърно се изнася и апелира правителството да създаде благоприятни условия за инвеститори в региона, които да развият-хранително вкусовата промишленост.
Дискусията продължи повече от три часа, като пред Десислава Танева бяха поставени множество конкретни въпроси и проблеми пред земеделските производители.
На срещата присъстваха кандидатите за депутати от ПП ГЕРБ за област Добрич вицеадмирал Пламен Манушев, водач на листата, Живко Мартинов, Даниела Димитрова, Красимир Николов, Симеон Симеонов.

Д. Танева откри и 14-ото националното изложение „Пчеломания”.
„Девет процента от всички пчелни кошери и регистрирани медопроизводители в страната да в област Добрич”, заяви при откриването Десислава Танева и ги призова да развиват този отрасъл и в бъдеще. НДТ

Купуването и продававането на гласаве е престъпление!
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди