изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 10:14 EEST
Д-Р АДЕМОВ: ДОБРУДЖА ЗАСЛУЖАВА ДА ИМА СИЛЕН СОЦИАЛЕН ГЛАС ОТ ТРИБУНАТА НА ПАРЛАМЕНТА    
Интервюта Водачът на листата на Движението за права и свободи за 8-и Добрички многомандатен район - д-р Хасан Адемов, пред НДТ



Д-р Адемов е роден в Исперих. Има специалност „Анестезиология и реанимация” и 20 години стаж в областта на реалната медицина в реанимационни отделения и в областна, и в общинска болница в Разград и Исперих. Шест пъти е избиран за народен представител от Разградския избирателен регион. Три мандата е председател на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание. В периода 2013-2014 година, в продължение на 14 месеца, е министър на труда и социалната политика.

- Д-р Адемов, Вие сте един от най-опитните политици в ДПС. Бил сте депутат в шест поредни Народни събрания, бяхте и министър на труда и социалната политика. Според Вас, отличава ли се с нещо особено настоящата предизборна кампания, какво е то и прави ли избора по-прозрачен и по-достъпен за обикновените хора?
- Не смятам, че има нещо по-различно от други години. Като че ли се наложи традицията предимно в публичните предизборни дискусии да се търси презентиране на програмите на политическите партии. Лично за мен това не е най-добрият начин за пропагандиране на идеи, за търсене на привърженици. Според ДПС, най-важен е личният контакт с избирателите. Аз отговорно твърдя, че от региона, от който идвам, познавам повече от 70 процента от избирателите лично. В продължение на всичките тези години, докато съм бил в Народното събрание, всяка седмица съм пътувал, без изключение, до избирателния си регион. И това ми дава възможност да напипам пулса на проблемите, защото няма нищо по-добро от реалния контакт. Естествено е, че най-добре политикът може на регионално ниво да дефинира проблема такъв, какъвто го представят избирателите. Не само избирателите, а и местните власти, неправителствените организации. И да може в следващия момент този проблем, вече дефиниран в региона, да го представи на национално ниво и да търси решение. Инструментите, с които разполага народният представител, са предимно изказване от парламентарната трибуна, парламентарен контрол. Малко нескромно искам да припомня, че в мандата на 43-ото Народно събрание за малко повече от две години от парламентарната трибуна имам 18 часа и 30 минути изказвания, на пето място съм сред всички народни представители. Това ми дава възможност да съм трансмисия между проблемите на хората и тяхното решаване в Народното събрание.

- Защо, според Вас, националното ръководство на ДПС на тези избори реши Вие да бъдете водач на листата от Добричкия избирателен район?
- Появяването ми в Добрич не е изненадващо за мен. Мисля, че преценката на централното ръководство, когато се анализираха номинации, предложения, водачи на листи, е свързана с това, че Добруджа заслужава да има силен социален глас от трибуната на Народното събрание. Защото проблемите, свързани със социалния вектор, здравеопазването и всички възможни елементи на демографията, са доминиращи в Добруджа.

- Как виждате решаването на тези проблеми?
- Няма еднозначно решение на проблемите. В нашата програма ние сме извели като основни акценти борбата с бедността и демографската криза. Защото 27 години след началото на прехода и вече близо 10 години след членството ни в Европейския съюз на практика България все още е най-бедната държава в ЕС. За това в нашата програма наблягаме на икономически растеж. Без чувствително увеличение на растежа трудно може да се разчита на ефективна социална политика.

- Как може да се случи това? Какви инструментите за постигане на икономически растеж предлага ДПС?
- В това, което ние предлагаме, сме ръководени от разбирането, че не политическите партии, не някой друг, а бизнесът е този, който разкрива работни места. Държавата може да подпомага, да съдейства - в смисъл на регламенти и на правила, както и програми и мерки за заетост, обучение и квалификация, но директно може да разкрива само субсидирани работни места. Това, което ние предлагаме, е държавата с промени в над 70 закона да разчисти пътя на бизнеса да инвестира. Защото инвестициите, човешките ресурси и потреблението са основните фактори на икономическия растеж. Предлагаме в общини, в които дойде инвеститор и иска да инвестира до 1 милион лева, в рамките на два месеца да му бъдат издадени на едно гише всички разрешителни, регистрационни, лицензионни режими и да му предостави възможността да стартира моментално. Когато става въпрос за инвестиции между 1 и 5 милиона лева, тогава ангажирана ще бъде областната управа, а над 5 милиона - държавна структура. За да се случи всичко това обаче, е необходимо да намерим съгласие в рамките на управляваща коалиция. Ясно е, че управлението ще е коалиционно, няма такава партия, която да може да управлява самостоятелно. За това нашето желание е да намерим начини да участваме в управлението и да наложим тази мярка, която според нас е жизнено важна за бизнеса и от там - за увеличаване броя на заетите. Защото инвестиции, особено в малки и средни предприятия, означава разкриване на работни места. Повече от 90 процента от заетите в България са точно в малките и средни предприятия. Което означава, че подпомагането точно на този тип предприятия е решаващо за увеличаване броя на заетите. Единственият инструмент на държавата е да търси съгласие между социалните партньори - работодатели и синдикати, за регулиране на минималната работна заплата. И тук има проблем, защото има регионални различия. Например, в Северозападна България една минимална работна заплата от 600 лева, каквато предлагат някои от политическите партии, ще направи така, че част от работодателите ще бъдат изправени пред невъзможността да плащат. А това, което ние предлагаме, е механизъм за договаряне на минималната работна заплата по браншове и професии. Това е един по-добър начин, защото някъде минималната заплата може да бъде много над 600 лева, а на други места - под този размер. И до тук трябва да приключи намесата на държавата в определянето на размера. Защото сега политическите партии да казват колко ще бъде заплатата - минимална, средна, колко ще бъде минималната и максималната пенсия, някак си не е сериозно да се прави в предизборна ситуация. Вярно е, че тези числа галят ухото на избирателя, но те трябва да стъпват на реалности. Въпреки че всички се кълнат, че това са реалистични числа. Да, те могат да бъдат реалистични, ако се намери източник на финансиране.

- А какви са вижданията Ви по отношение на пенсионната система?
- Това, което ние предлагаме, е във връзка с мярка, която е извършена през 2008 година, когато бяха преизчислени старите и новите пенсии. Заради показателя среден осигурителен доход за страната година преди датата на пенсиониране се получи разлика в старите и новоотпуснати пенсии от порядъка на 70-80 лева. Това създава усещане за адска несправедливост и този въпрос трябва да бъде решен. Патриотите предложиха в рамките на предишния парламент това да се случи с еднократен акт, но тази мярка струва изключително скъпо, от порядъка на 1.6-1.7 милиарда лева. Ние предлагаме преизчисление на всички стари пенсии, за да може тази ножица между новоотпуснатите и старите пенсии да бъде максимално стеснена. Според нас това трябва да се случи поетапно, за да бъде поносимо за бюджета. Например, в рамките на 2017 година може да се преизчислят всички пенсии, отпуснати до 2008 година, т. е. всички пенсии преди последното преизчисляване. През четиригодишния мандат, разделен на по две години, може, тръгвайки отзад напред - от 2008-а до 2010-а, от 2010-а до 2012-а и така всички да се преизчислят с осигурителен доход от 2016 година. Това е една реална мярка. Например, до 2008 година, ако се преизчислят всички отпуснати стари пенсии от 1 октомври 2017-а, това струва 136 милиона лева. През следващите години са около 30-40 милиона. За това ще търсим съгласие, ще търсим консенсус, за да можем да решим този много важен въпрос. А що се отнася до минималния размер на пенсията, неслучайно в бюджета на държавното обществено осигуряване той се определя всяка година. Т. е. - това е политическо решение на базата на възможностите. Очевидно е, че всеки следващ парламент ще търси решение в посока на увеличение.

- Г-н Адемов, Вие сте и лекар, при това специалист реаниматор, където е най-ожесточена срещата живот-смърт. Какъв е акцентът в програмата на ДПС за справяне с най-значителните проблеми в здравеопазването?
- Всички партии, които се опитаха да реформират този сектор, се провалиха. Според нас трябва да си посипем главите с пепел и да кажем вкупом: "Ние съгрешихме". Непрекъснато се появяват някакви ентусиасти, които предлагат решения. Например, премахване статута на лечебните заведения като търговски дружества. Да, но всеки нормален човек, който е чел Търговския закон, знае, че, за да се промени статута на едно търговско дружество, трябва да премине през фалит. Над 500 милиона са задълженията на болниците, които са собственост на държавата, близо 140 милиона - на общинските болници. За да се промени статутът на търговските дружества, или трябва да има оздравителни планове, или трябва да преминат през фалит. Как ще фалират държавните болници? Как ще се случи това? Кой ще поеме задълженията? Всички, които говорят за промяна на статута на болниците, трябва да си зададат един много прост въпрос. От една страна, в момента лечебните заведения са търговски дружества, от друга - има модел на здравно осигуряване. Ако променим статута на лечебните заведения, те ще фалират, това ще доведе до страхотен срив на системата. За това, според мен, първо трябва да има оздравителни планове. Второ, трябва да има реално остойностяване на дейността. Ако медицинската дейност бъде остойностена и се установи, че дефицитът в системата е определена сума, по данни на Световната банка българските граждани доплащат под различни форми – за лекарства, консумативи, медицински изделия, 3.5 милиарда, колкото са публичните финанси, трябва да се отговори на въпроса кой ще ги плаща тези пари, дали държавата ще може да си ги позволи, дали ще трябва фондове да доплащат. Това е въпрос, свързан с публични дискусии и търсене на съгласие. Ние говорим за надпартийно съгласие по всички важни и основни въпроси. Според мен, първо трябва да се търси съгласие на експертно ниво. Това експертно съгласие да бъде облечено в политическо и от там нататък да се търсят законодателни решения. Всичко това може да стане, защото България има чудесни експерти, има чудесни лекари, само че партийните рамки понякога им пречат да реализират общонационални каузи. Не случайно ние определяме демографията като национална кауза, защото тя е хоризонтална политика. Тя е позиционирана във всички секторни политики – здравеопазване, социални дейности, образование, не е ангажирано едно министерство. Има една Национална стратегия за демографско развитие до 2035 година с 500 индикатори. Всяка година се правят анализи и отчети на тези индикатори – до къде сме стигнали, какво се е случило. Нашият екип подготви тази стратегия и тя е приета с постановление на Министерски съвет. Нямаме никакви претенции тя да е най-добрият документ. Въпросът е – широка национална дискусия, защото България изчезва. Всяка година се раждат средно между 62-65 000 деца, а умират над 110 000 души. Ако продължаваме със същите темпове, на практика демографската криза ще премине в демографска катастрофа.

- Има обществено мнение, че ДПС е балансьор между десните и левите партии, както и че е най-сериозният гарант на етническия мир в страната. Има и обратни твърдения, особено остри по време на предизборни кампании. Какво имате да кажете по този въпрос на избирателите от Добричка област?
- Ние твърдим, че не балансиращата роля е най-важната. А е важна стабилизиращата роля. Защото управления, в които ние сме участвали – тройната коалиция, правителството на Симеон Сакскобургготски, са реализирали икономически растеж до 6 процента. Имало е инвестиции в размер на 24 милиарда годишно. Което означава, че правителства, в които участва ДПС, са носили белега на стабилността. Всички следващи не могат да изкарат пълен управленски мандат. За да се стабилизират нещата в България, трябва да има поне два-три управленски мандата, които да са 4-годишни. Т. е. - стабилизиращата роля е нещото, което ни отличава от другите партии. Тук искам да включа и уникалния за страната и Европа Български етнически модел, който гарантира мирния преход. Важно е да отбележим, че за голямо съжаление на фона на това, което се случва на Балканите, в Европа, езикът на омразата, на противопоставянето е този, който доминира и носи политически дивиденти.

- 27 години не са малко време. Но така и не бяха достатъчни да се създаде добруджанско лоби в парламента, което да защитава единно интересите на добруджанци. Вие сте опитен политик, познавате лидерите на листите на партиите от Добрич, които ще влязат в Народното събрание. Има ли възможност да се състави добруджанско лоби и то по кои проблеми на Добруджа би работило и би очаквало подкрепата на всички избиратели от областта?
- Първо трябва да сме наясно, че Конституцията на Република България е определила, че мандатът е национален, т. е. представлява всички български граждани. Това в никакъв случай не изключва регионалното лобиране в най-добрия смисъл на думата и защитаването на регионалните интереси. Очевидно, че има теми, по които представителите на Добруджанския регион могат да се обединят и да търсят възможности за решаване на проблемите. Например един такъв проблем е липсата на преработваща промишленост. Не случайно в нашата управленска програма ние сме предложили изграждането на един инвестиционен фонд от 500 милиона лева, който да подпомага преработващата промишленост. Предлагаме го, защото райони в страната, в това число и Добруджа, се превърнаха в суровинен източник на други държави, без възможности за преработка на продукцията, която се произвежда – зърнени култури, зеленчуци и други. Аз смятам, че едно такова обединение е не само наложително, а и задължително. Защото Добруджа може повече, Добруджа заслужава повече!

Купуването и продаването на гласове е престъпление
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди