изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:53 EEST
РЕШЕНИЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ    
Новини РЕШЕНИЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ


България открива консулство в щата Луизиана

Министерският съвет прие решение за откриване на консулство на България в САЩ, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице, със седалище в град Ню Орлиънс. С решението е одобрено назначаването на г-н Дейвид Корн, гражданин на САЩ, за почетен консул с консулски окръг, обхващащ територията на щата Луизиана.
Г-н Корн е лицензиран адвокат във федералните и щатските съдилища на Луизиана, както и във Върховния съд на САЩ. Партньор е в адвокатска кантора с дългогодишна история и клонове във всички щати на Мексиканския залив. Провеждал е в България редица семинарни обучения за правната система на САЩ по програмата за академичен и културен обмен „Фулбрайт“.
С назначаването на г-н Корн за почетен консул се разширява мрежата от български почетни консулски длъжностни лица в САЩ, което ще допринесе за развитието на двустранните отношения и установяването на полезни контакти на местно ниво в страната.
С друго решение правителството даде съгласие за изменение на консулския окръг на консулството на Казахстан в България. Ръководеното от Митко Солаков почетно консулство със седалище в Благоевград, ще обхваща областите София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Враца, Монтана, Видин, Пазарджик, Пловдив и Смолян.

Холандски научно-изследователски кораб ще проведе проучвания в българската акватория

Правителството разреши пребиваването на научно-изследователския кораб „Pelagia”, плаващ под знамето на Кралство Нидерландия, в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на България, включително посещения на пристанищата Варна и Бургас, в периода от 23-25 март 2017 г. за извършването на океанографска експедиция.
Дейностите са свързани с осъществяването на дългосрочния проект „Black Sea Maritime Archeology Project”. Основната цел на проекта е да бъдат реализирани комплексни морски археологически проучвания в югозападната част от акваторията на Черно море, за да бъде съставена карта на подводното културно наследство на България, да бъде обогатена информацията за промените в морското ниво и климата, повлияли върху живота на праисторическите и исторически общества в Черноморския регион.
През предходните години редица български и чуждестранни научни институти проведоха океанографски експедиции, свързани с осъществяването на проекта, като правителството осигури необходимите условия за провеждането им.

Одобрени са промени в постановлението за условията и реда за утвърждаване приема на студенти и докторанти


Правителството направи промени в постановлението за условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища и за приемане на списъци на приоритетните професионални направления и на защитените специалности.
Промените предвиждат коефициентът за субсидиран прием във висшите училища да се прилага спрямо броя на субсидираните студенти, приети през последната учебна година, а не както досега върху общия прием – субсидирани студенти плюс платено обучение. Също така се определят по-високи коефициенти за изчисляване на субсидирания прием в професионалните направления „Филология“, „История и археология“, „Философия“ и „Религия и теология“, които са от изключителна важност за формиране на културната и историческата идентичност на българското общество.
Когато приетите за обучение през предходната година студенти и докторанти по приоритетните професионални направления и по професионалните направления от област на висшето образование „Хуманитарни науки“ са под 15, максимално допустимият брой на приеманите за обучение студенти и докторанти се определя за равен на 15 в рамките на свободния капацитет на съответното професионално направление. По този начин се гарантира съхраняването на обучение за специалности от приоритетните професионални направления и от област но висше образование „Хуманитарни науки“.
Изменението не налага промени в утвърдените списъци на приоритетните професионални направления и на защитените специалности.

Осигурени са 20 млн. лв. за заплащане на ваксини

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на 20 млн. лева. Средствата са предназначени за заплащане на ваксини за изпълнение на Националния имунизационен календар за 2017 г. Те ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.
Имунопрофилактиката е най-ефективният начин за предпазване от заразни болести. Изпълнението и финансирането на Националния имунизационен календар е важна част от държавната здравна политика, тъй като осигурява превенция срещу редица сериозни заболявания като туберкулоза, тетанус, дифтерия, коклюш, полиомиелит, хепатит Б, кримска хеморагична треска, бяс, морбили, паротит, рубеола и др.
По бюджета на Министерството на здравеопазването за 2017 г. не е осигурено пълно финансиране за нуждите на задължителната имунопрофилактика в страната, което очертава реален риск ведомството да не може да сключи договори за закупуването на всички необходими ваксини и биопродукти за задължителните и целеви мероприятия. Предвид социалната значимост на този въпрос, с приетото постановление правителството предприема действия по осигуряване на необходимия финансов ресурс.
Анастасия НИКОЛОВА

 


Сходни връзки

РЕШЕНИЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди