изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:40 EEST
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА, ГЕРБ: ЩЕ ДОВЪРШИМ СЪДЕБНАТА РЕФОРМА    
Политика Електронното правосъдие е част от електронното управление на страната,  заяви в Добрич бившият правосъден министър


ГЕРБ поема ангажимент да бъде довършена съдебната реформа – основната цел е да се постави знак за равенство между справедливост и правосъдие. Това заяви бившият министър на правосъдието в последното правителство на Бойко Борисов Екатерина Захариева на кръгла маса по обществен ред и правосъдие в Добрич. Във форума участваха водачът на листата на ПП ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев и вторият в листата Живко Мартинов.

Захариева бе категорична, че стратегията за реформа трябва да се завърши максимално бързо и законите трябва да започнат да действат, за да почувстват българските граждани справедливост. Захариева отчете какво е било свършено от ресорното министерство и очерта приоритетите в сферата на правосъдието от управленската програма на ГЕРБ. „Променихме Конституцията. Разделихме Висшия съдебен съвет на две. Въведохме пет нови проверки на магистратите от инспектората. Направихме най-същественото изменение в Закона за съдебната власт. Приехме електронното правосъдие“, отбеляза Екатерина Захариева. Тя припомни, че по време на управлението на кабинета „Борисов 2“ е създаден горещ телефон за първична правна помощ. Предстои да бъде внесен и закон по отношение на наказателно-процесуалния кодекс. „Прокурори от 4 държави констатираха, че в България има твърде формален наказателен процес. Често се използват възможностите в този кодекс за безкрайно връщане на делата в досъдебна фаза, така че да изтече абсолютната давност на едно престъпление. Предвиждаме още задържане на осъдените лица веднага. Констатирах м.г., че 14 дни отнема присъдата да пътува от касационната инстанция до прокуратурата. Задържането ще се случва в съдебна зала. Нов ред за преследване на корупцията по високите етажи на властта. Вече сме забравили прането на пари, тежките отвличания. Доста резултати са постигнати, но не е така при корупцията – там има доста висящи дела“, допълни Екатерина Захариева.

Електронното правосъдие е част от електронното управление на страната. Захариева посочи, че ползата от електронно правосъдие ще бъде най-вече в това, че процесът ще е по-бърз и по-прозрачен. Според нея, ще се повиши отговорността на магистратите. „Осигурено е финансиране и поемаме ангажимент до края на 2018 г. електронното правосъдие да бъде готово“, подчерта Екатерина Захариева. По време на форума тя отбеляза, че ГЕРБ предвижда преминаването на борбата с корупцията по високите етажи на властта към Специализирания съд. „Бяхме първите, започнали работа по Закона за съдебната експертиза. Не може да има качествено правосъдие без качествена експертиза“, посочи Екатерина Захариева. По отношение на съдебната карта тя допълни, че при 6 млн. население в страната има 113 районни съдилища. „В момента една трета от гражданите и фирмите не получават качествено правосъдие. Гражданите ще получат по-бързо и качествено правосъдие – това е една от най-важните части на съдебната реформа. Реформата не се прави заради препоръките на доклада. Имахме план до края на 2018 препоръките да бъдат изпълнени“, заяви Екатерина Захариева. По отношение на Антикорупционния закон тя допълни, че новият орган трябва да се обедини около Комисията за отнемане на имуществото. „Готови сме да бъдем двигател за нова Конституция. Ще бъдем за отнемане на имунитета на народните представители. Въвеждане на мълчаливото съгласие в административните режими е най-важната антикорупционна мярка“, категорична бе Екатерина Захариева.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!
 


Сходни връзки

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА, ГЕРБ: ЩЕ ДОВЪРШИМ СЪДЕБНАТА РЕФОРМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди