изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:51 EEST
ПРОТЕСТИРАТ МИНЬОРИТЕ ОТ МИНА „ОБРОЧИЩЕ“    
Икономика Вчера за кратко затвориха пътя Добрич – Албена. Настояват за 30 % увеличение на заплатите, които сега са близки до минималната заплата. Пети ден протестираха около 150 миньорите и служителите от мангановата мина „Оброчище” край добричкото село Църква. Те отказаха да влязат под земята заради неизплатените си и ниски заплати.

Протестът им започна миналия четвъртък с искане да получат дължимите им трудови възнаграждения от началото на годината, както и ваучерите за храна от декември. Те настояват и за 30-процентно увеличение на заплатите, тъй като сега възнагражденията им са 460-480 лева, а тези с най-голям стаж получават едва 610 лева. Не са доволни и от ниското  заплащане на извънредния труд по 23 стотинки на час.
Заплатите за януари са им изплатени едва във вторник, след протестите.
В мината няма синдикална организация или друга структура, която да защитава интересите на миньорите, обясни Гинка Василева - регионален координатор на КНСБ в Добрич. Протестиращите миньори са я потърсили за консултация, тъй като е нямало към кого да се обърнат.
Тя припомни, че синдикална структура в рудника няма от 2006-2007 г., когато отново имаше протести заради възнаграждения.
Миньорите споделили, че няма никой от ръководството на мината, на когото могат да връчат исканията си. Комуникацията им била много затруднена. Дори, когато се налагало да получат бележка за доходите, за да кандидатстват за детски надбавки, кореспонденцията минавала през пазача на мината.
Вчера забавените възнаграждения са били изплатени. Миньорите обаче са категорични, че ще продължат да протестират, докато не се изпълнят другите им искания. Вчера те са затворили за кратко пътя Добрич-Албена, съобщи кметът на село Църква Калин Калчев.
“Водят се първа категория, работят на 350 метра под земята, а получават минимална заплата от 460 лева и 200-250 лева ваучери. Това не е нормално и справедливо,  коментира кметът на селото. Рудникът осигурява препитание за голяма част от жителите му.
Находището край с. Църква е второ в Европа и четвърто в света по залежи на манган.
Негов концесионер е „Евроманган“ АД, което има сключен договор с държавата за подземен добив на манганова руда за 25 години. Находището край с. Църква е четвъртото по големина в света.
На 7 април 2015 г. при срутване на скална маса в мина „Оброчище” на място загина 39-годишен работник. След трагичния инцидент Инспекцията по труда откри 14 нарушения на трудовото законодателство. За отстраняване на нередностите бяха дадени 12 задължителни за изпълнение предписания и бе съставен 1 акт. 10 от установените нарушения са свързани с безопасността на труда в мината.
В отговор на отправено запитване от „Радио Варна“ изпълнителният директор на мангановата мина Дейвид Уелингс заяви, че към дата 14 март забавените с две седмици заплати и ваучери за януари‘2017г. са платени. Националната проверка от 2013 г. показа, че само три рудника в България  – Челопеч, Оброчище и Бобов дол имат съвременно оборудване. През последните 11 години фирмата не е забавяла заплатите. Сега обаче поради бавно издължаване на клиент, заплатите за януари, които трябваше да бъдат дадени до края на февруари, бяха изплатени днес, на 14 март, обясни изпълнителният директор. Той сподели още, че е очаквал проблем от момента, в който е обявен размерът от 460 лв. на минималната работна заплата, което изравнява заплатата на хигиенистките във фирмата с тази на най-ниско платените подземни минни работници. Искането за увеличение на практика означава ко¬ри¬ги¬ра¬не на ця¬ла¬та за¬п¬ла-т¬на стру¬к¬ту¬ра във фир¬ма¬та. Не съм един¬с¬т¬ве¬ни¬ят ра¬бо¬то¬да¬тел с та¬къв про¬б¬лем, коментира Дейвид Уелингс. Той заяви, че освен основната заплата, подземните работници получават ваучери за храна в размер на 250лв.; пари за стаж в бранша; бонус 15% за добро изпълнение на задълженията, както и за извънреден труд.

Миньорите са готови да продължат протестите, докато исканията им не бъдат удовлетворени.  НДТ
 


Сходни връзки

ПРОТЕСТИРАТ МИНЬОРИТЕ ОТ МИНА „ОБРОЧИЩЕ“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди