изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:03 EEST
ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА: ГЕРБ ЩЕ ПРОМЕНИ СИСТЕМАТА НА ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ В ОБРАЗОВАНИЕТО    
Политика "Това, което предлагаме за следващ управленски мандат на ПП ГЕРБ не е само декларативното "Образованието е наш приоритет", защото всички сме убедени в това, че, за да постигнем ръст на доходите и да имаме икономически растеж в страната, да успеем да излезем от кризата, трябва да направим само и единствено  чрез добро образование" - това заяви на кръгла маса в Добрич Галя Захариева – заместник-председател на Комисията по образование и наука в 43-ото Народно събрание.

Събитието беше организирано от ПП ГЕРБ и в него участваха Галя Захариева - народен представител в 42-то Народно събрание, вицеадмирал Пламен Манушев и Живко Мартинов - първи и втори от листата на ГЕРБ в 8-ми МИР - Добрич.

Пред учители и представители на образователната сфера от региона тя представи акцентите от управленската програма на ПП ГЕРБ в сектор „Образование”. Тя посочи трите най-важни задачи, които са си поставили. Първата е да направят българските деца и младежи по-високообразовани и конкурентносособни на своите връстници по света. Втората задача е да се мотивират учителите с възможности за постоянна квалификация, като ГЕРБ в своята програма за образованието поставя учителя в центъра. И третата задача е да се подобри материалната база на училищата, да се въведат иновативни и интерактивни методи на обучение.
Сред основните акценти в сектор „Образование”, Галя Захариева посочи промяната в системата на делегираните бюджети, като финансирането да не зависи от броя на учениците. Според нея това ще спре закриването на детски градини и училища заради неправилна формула. В управленската програма на ГЕРБ в сектор "Образование" също беше включено и двойно увеличение на заплатите на учителите, разработването на Национална програма, с която да бъдат подкрепени младите учители и да се превърне учителската професия в една от най-предпочитаните и модернизиране на обучението във висшите училища за придобиване на професионална квалификация “учител”.

Управленската програма на ГЕРБ предвижда промяна в системата на делегираните бюджети, като финансирането ще се изразява в три принципа. Първият е гарантиране на училищните разходи, които не зависят от броя на децата. Вторият принцип на промяната ще бъде диференциране на средствата, в зависимост от проблемите по отделните населени места, а третият – финансиране на база на качеството на образованието.
„Ще продължим реформата, ще отделяме все повече пари за образование, като в края на мандата те ще възлизат на 5% от брутния вътрешен продукт на страната”, посочи Захариева.
„От 2009 г. до 2017 г. учителските заплати са се повишили с 46,7 процента. Само през 2014 г., при кабинета „Орешарски”, нямаше увеличение на заплатите”, поясни Захариева. Тя подчерта, за четиригодишен мандат е напълно реално възнагражденията на преподавателите да бъдат увеличени двойно.
След представянето на програмата, директори и учители от Добрич и областта активно се включиха в дискусията, давайки конкретни предложения за развитие на българското образование.
Купуването и продаването на гласове е престъпрение!
 


Сходни връзки

ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА: ГЕРБ ЩЕ ПРОМЕНИ СИСТЕМАТА НА ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ В ОБРАЗОВАНИЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди