изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:05 EEST
Интригата преди вота остава - разликата е мининална    
ПолитикаДесетина дни преди изборния ден на 26 март въпросът за победителя на предстоящия парламентарен вот остава открит. Това показват данните на социологическа агенция АФИС за политическите нагласи на избирателите.


Силите на БСП и ГЕРБ са толкова изравнени,

че е вероятно развръзката да дойде в последния момент, а е възможно и да се стигне до ситуация, при която да се изчака окончателното преброяване на гласовете и официалното обявяване на резултата от ЦИК, показва проучването.

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 31,2%, а за БСП – 31,5%,

Обединени патриоти – 9,9%, ДПС – 8,5%, ВОЛЯ – 5,3%.

Под чертата засега остават Реформаторски блок – Глас народен“ и коалицията „АБВ – Движение 21“. Ключът към съставяне на коалиция пък се държи от националистите, според проучването.

Заплетена остава и картината около очаквания брой партии и коалиции, които ще прескочат 4-процентовата бариера и ще получат представителство в бъдещия парламент:

сигурни са пет формации,

но още две не са се разделили със своите шансове за успех. Не следва да се пренебрегва и сравнително високият дял на колебаещи се избиратели, при това в такава непосредствена близост до изборния ден. 

Квадратчето „Не подкрепям никого“ вероятно ще събере около 6%. 

Очертава се съществено по-висока избирателна активност в сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 г. И малко по-висока дори в сравнение със скорошните президентски избори в края на миналата година.

Най-голям интерес към този момент представлява групата на колебаещите се избиратели, които ще вземат решение за кого да гласуват или дали да гласуват изобщо в последния момент. 

От данните личи, че десните избиратели са сравнително

по-разколебани от левите, но изборът в ляво е и по-стеснен и сведен основно до две възможности – БСП или коалицията „АБВ – Движение 21“, докато дясното пространство изобилства от партии и коалиции, включително и такива, които не се самоопределят като десни (Марешки), но на пропагандно ниво се представят като радикални противници на левицата, сочи анализът.

Ако има изненада,

тя е низходящият електорален тренд на новата партия „Воля“ на бизнесмена Веселин Марешки, който стартира кампанията си с 30% по-високо ниво на подкрепа, а на финала бе застигнат и дори изпреварен от ДПС, за което, както ни е известно, в изборния ден излиза на светло и допълнително скрит в предизборните анкети вот.

Мобилизацията на избирателите на ДПС изглежда висока и истинска и почти сигурно е, че е мотивирана от появата на конкурентния субект „ДОСТ – НПСД“. 

Социологическото проучване е проведено от 12 март до 16 март 2017 г. с обхват 1010 анкетирани лица в столицата, областните центрове, другите градове и селата. Данните са представителни за нагласите на пълнолетните български граждани с избирателни права. Изследването е извършено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Агенция АФИС. 

Източник: Афис 
https://vesti.bg
 


Сходни връзки

Интригата преди вота остава - разликата е мининална | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди