изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:21 EET
14 души контролират интернет! Срещат се тайно 4 пъти годишно    
Любопитно 14 души контролират интернет с помощта на реални секретни ключове. Господарите на световната мрежа се избират на таен ритуал, организиран от неправителствената организация Интернет корпорация за присвоени имена и адреси (ICANN), пише в. “Гардиан”. Именно на нея през 2016 г. САЩ прехвърлят властта върху интернет. Допреди това световната мрежа се контролира от американското министерство на търговията.

Това, над което имат власт избраните мъже и жени, е сърцето на мрежата ­ системата за имена на домейни, известна като DNS. Това е интернет версия на телефонен указател ­ серия от регистри, свързващи уеб адреси до поредица от числа, известни като IP адреси. Тя превръща цифровите адреси на сайтове и компютри в познатите по цял свят уеб адреси, които хората пишат в своите браузъри. Без тези адреси хората ще трябва да знаят дълга поредица от числа за всеки сайт, който искат да посетят. По-­лесно обаче се помнят имена и затова системата свързва буквените названия с цифрите. ICANN, която е създадена през 1998 г. от министерството на търговията на САЩ, ръководи и трафика в интернет.



Ако някой хакер успее да се добере до контрола над базата данни на агенцията, той ще се превърне в повелител на мрежата. Така компютърният пират ще може да препрати потребител към фалшив банков сайт вместо към истинския, пише изданието “Бизнес инсайдър”, цитирано от "24 часа". [Церемонията по раздаването на ключовете през 2016 г.] От друга страна, ако се случи бедствие, базата данни на ICANN може да се наложи да бъде възстановена. Организацията е измислила начин това да се направи, без да се даде целият контрол върху интернет в ръцете на един човек. Решението са 14 души, на всеки от които е даден реален ключ за интернет. За допълнителна защита пък на други 7 души се раздават резервни ключове. Така общият брой на пазителите на световната мрежа всъщност е 21. Тези метални ключове отварят сейфове, разпръснати по целия свят. В тях се пазят смарткарти. Събирането на 7 от тях заедно създава мастър ключ. Той представлява компютърен код (парола), който дава достъп до базата данни на ICANN. Слуховете за силата на тези ключодържатели изобилстват. Някои твърдят, че ако поискат, те могат да дръпнат щепсела на интернет по целия свят и след това само те заедно да го включат отново. [null] Избраниците са група от експерти по сигурността от всички краища на света. Те имат огромен опит в Ай Ти сферата и са работили за различни международни институции. Уменията и страната, от която идват, са водещи, за да бъдат избрани. На никоя държава обаче не е позволено да има твърде много ключодържатели. Веднъж годишно тези хора изпращат своя снимка с вестник и ключа им, за да покажат, че всичко е наред. Всички освен един от 21­те ключодържатели са част от организацията от самото начало. Първоначално процесът на подбор на пазителите имал изненадващо нисък интерес. ICANN пуснала обява в сайта си, че набира 21 специалисти, които ще държат в ръцете си контрола над мрежата. Офертата привлякла интереса на едва 40 души. Оттогава само един ключодържател е подал оставка.



Това е Винт Сърф, един от бащите на интернет, който сега е вицепрезидент на “Гугъл”. От 2010 г. насам притежателите на ключове се срещат 4 пъти годишно на специални церемонии в сграда на организацията, където генерират нов мастър ключ. Мерките за сигурност по време на тези срещи са драконовски, както при предаването на ядрени кодове, отбелязва в. “Гардиан”. Преди години журналист на изданието е допуснат до церемония, която той описва като сцена от филма на Том Круз “Мисията невъзможна”. Първо се преминава през столова, до която се стига през врата, която иска пин код, смарткарта и пръстов отпечатък. Оттам се влиза в помещение, наречено “капана”, защото в него може да се отваря само по 1 врата по едно и също време. Следва нова последователност от кодове, които водят до стаята за почивка. Тя е преддверие на мястото за церемонията, което е напълно защитено от всякакви електронни комуникации. Там се пуска след скенер на окото. [Ключовете и паролите се крият в сейфове преди раздаването им ] Освен ключарите и хората от ICANN на събитието присъстват и няколко свидетели ­ експерти по сигурността и двама одитори. Последните са представители на бизнеса, който може да се срине при проблем с мрежата. В единия край на стаята има клетка с два сейфа, където се държат новите смарткарти. “Имам два ключа, в случай че изгубя единия”, разкрива един от господарите на интернет. Той споделя, че пази единия в банков сейф, а другият е скрит в дървена кутия със специална пъзел ключалка. [Всеки от избраниците получава метален ключ за сейф, където се съдържа неговата смарткарта.] “Всичко в интернет правителството се основава на доверие”, твърди Димитри Бурков, един от повелителите на мрежата. Групата провежда церемонията с ключовете и след това напускат стаята един по един. Всичко това се следи от видеокамери, които записват всяко движение на участниците в срещата.

http://www.blitz.bg

ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени - пари - власт
 


Сходни връзки

14 души контролират интернет! Срещат се тайно 4 пъти годишно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди