изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:37 EEST
МИНЬОРИТЕ ОТ "ОБРОЧИЩЕ" ОТНОВО ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ    
ИкономикаПротестът на миньорите от мина „Оброчище“, започнал преди седмица, продължи  и в събота. В знак на недоволство от ниското заплащане и условия на труд те пресичаха многократно пешеходната пътека на пътя пред манастира Текето в село Оброчище. Възпрепятствайки движението по международния път, във времето от 10,00 до 10,30 ч., тяхната цел е да привлекат вниманието на управляващите за разрешаване на проблемите им, съобщи Радио Варна.

Подземният персонал настоява ръководството на „Евроманган“ ЕАД като концесионер да изпълни техните искания – увеличение на заплатите с поне 30%, сключване на колективен трудов договор, годишен платен отпуск 30 дни, фиксирана дата за получаване на заплата и ваучерите за храна. Със спрения безплатен транспорт работодателят цели икономически да ни събори. Заплатите ни са малки и няма да можем да идваме с автомобилите си на работа. За три поредни самоотлъчки има право дисциплинарно да ни уволни. Ние искаме минимум 30 процента, а на масата на преговорите ще започнем от 90 процента. В България един минен работник не трябва да взима по-малко от 900-1000 лева, заявиха от новоучредената синдикална организация, с единодушната подкрепа на протестиращите днес над 100 души и техните семейства. Трябва да е ясно, че ще държим на това до края. Ако не искат да плащат парите, да отиват там, откъдето са дошли, скандираха оставка на ръководството миньорите. Настояваме да има гласност и държавата да ни обърне внимание, категорични са работниците.
От ръководството на мината в село Църква нямаше представител, а обявеният телефон за връзка отговаряше с "гласова поща".
Припомняме, че протестът тръгна от забавено плащане на заплати и ваучери. По-рано от дружеството концесионер обявиха, че най-ни¬с¬ки¬ят не¬тен до¬ход на по¬д¬зе¬мен ра¬бо¬т¬ник в Ев¬ро¬ман¬ган е 700 лв., фор¬ми¬ран от: ос¬но¬в¬на за¬п¬ла¬та 460 лв. + 250 лв. ва¬у¬че¬ри за хра¬на + па¬ри за стаж (ако има та¬къв) + 15% бо¬нус за до¬б¬ро из¬пъл¬не¬ние на за¬дъл¬же¬ни¬я¬та + из¬вън¬ре¬ден труд (175%). Според работниците обаче минималната заплата в бранша трябва да е над 600 лева.
Протестите ще продължат до провеждане на среща с ръководството и постигане исканията на миньорите. НДТ
ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени - пари - власт


 


Сходни връзки

МИНЬОРИТЕ ОТ "ОБРОЧИЩЕ" ОТНОВО ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.76 секунди