изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:08 EEST
ПРИНУЖДАВАТ РОДИЛКИ ДА ПЛАЩАТ ЗА ВАКСИНА, КОЯТО Е БЕЗПЛАТНА    
ЗдравеМайки от Добрич биват принуждавани да плащат за ваксина, която е безплатна. Става дума за ваксината Анти D Гама глобулин, която се поставя на родилки с отрицателен резус фактор, показа разследване на „Господари на ефира”. Въпреки че като здравноосигурени лица тези жени имат право на безплатни такива инжекции, те са принудени да ги купуват. Цената варира, но е от порядъка на 180 лева, става ясно от репортажа.

Проверката е във връзка с два случая – единият от миналата година, а другият – от януари тази година, обясни изпълнителният директор на МБАЛ д-р Трифон Йорданов. Според стандартите и клиничната пътека, ваксината Анти D Гама глобулин, трябва да се прилага, когато майката е с отрицателен резус фактор, а бебето и бащата са с положителен.
Допреди две години се е предлагала такава ваксина на българския пазар, чиято цена е била около 10 лева. „Към момента българският препарат  го няма в производство. Внася се такъв, чиято цена е около 180 лева”, обясни д-р Йорданов. Той добави, че е имало затруднения с осигуряването на ваксината, тъй като стойността й не отговаря на стойността на клиничната пътека.  Така, например, стойността на пътеката за раждане е 580 лева, а тази за аборт по медицински показатели – 180 лева. Затова д-р Йорданов посочва, че болницата е във финансова невъзможност да осигури такава ваксина в случаите, когато се извършва аборт, щом стойността й е равна на цялата клинична пътека. Той подчерта, че няма друга клинична пътека, където да има такова разминаване. Затова, според него, трябва да се преразгледа самата пътека.
Има подаден такъв сигнал в Районната здравно осигурителна каса, съобщи директорът й д-р Бисерка Пачолова. Извършена е проверка по казуса. Написан е констативен протокол, за който текат сроковете за становища. След това ще бъде наложена санкция на болницата.
Тази ваксина трябва да се осигурява от болницата. Няма отделен запис, че трябва пациентите да си я купуват, коментира д-р Пачолова. НДТ

ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени - пари - власт
 


Сходни връзки

ПРИНУЖДАВАТ РОДИЛКИ ДА ПЛАЩАТ ЗА ВАКСИНА, КОЯТО Е БЕЗПЛАТНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди