изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 20:17 EEST
ЯДЕМ ЛИ ОТ СИРЕНЦЕТО В КАПАНА НА ФАШИЗМА?...    
Коментари Имал съм щастието да се родя и живея в България без фашизъм.
Всъщност за фашизма като ученик и студент, а по-късно и като млад журналист, знаех от учебници, книги, филми… Играта, както се казва, загрубя, след като изгледах няколко документални филма от Съветския съюз, САЩ, Полша, мисля, че имаше и някакъв от Франция.
Но книгите са книги, филмите – филми…


Докато при едно посещение в Александрия /Украйна/ гостувах на историческия музей. Там видях „стоки”, произведени от фашистите в хитлеристка Германия: сапун от човек, портмонета, кутийки за бижута и нощни лампи от човешка кожа, „ювелирни изделия”… Какво ли не?
И много документи за участието на украинци в Отечествената война за освобождаване от фашистка Германия.
Не съм убеден днес тези експонати дали са все още в този музей, не са ли изхвърлени като лъжедоказателства имало ли е фашизъм в Украйна.
Такъв е животът!
Преди няколко години гостувах на добричлии в  Германия, вече обединена Германия. Минахме през Нюрнберг – видя ми се студен и негостоприемен, най-вероятно не съм прав. В Ерфурт децата се веселиха до побъркване. Чисто. Спретнато. История и култура колкото щеш. И грижливо съхранени жестоки следи от фашизма. Бяхме и във Ваймар. Град на класиците и големите умове на Германия. И на човечеството. В центъра на града е хотел „Елефант”. Пихме кафе под терасата, от която Хитлер обявява първата изборна победа на национал-социалистите. Чисто туристическо любопитство. На площадчето има прекрасен цветен пазар. Беше през април и ни беше хубаво, светло. Час-два след това разглеждахме концентрационния лагер „Бухенвалд”. Бъзмълвни. Потресени. Отвратени.
И около нас хора, десетки, стотици туристи от цял свят… В невъзможност да проумеят жестокостите на фашизма!
Такъв е животът!
Не ми се искаше да изровя тези спомени. Върна ми ги конфликтът между Турция и Европейския съюз. По-точно предупреждението на турския вицепремиер Куртулмуш „Европа да не попадне в капана на фашизма”.
Кой прав, кой крив в този сериозен конфликт – не се наемам да кажа, нямам достъп до т. нар. класифицирана информация. Удиви ме обаче не толкова тоталната реакция на мнозина европейски лидери, колкото двойният им стандарт, манипулативност и надменност спрямо ставащото в Европа.
Защо?
Хитлеристките свастики са нещо обичайно днес в Украйна. Фашистките действия на т. нар. силоваци в Украйна и подкрепата им от президента Порошенко и правителството не правят нито грам впечатление в Берлин и Брюксел. Нещо повече, ЕС е за безвизов режим с Украйна, а това узаконява присъствието на същите тези фашизирани елементи и организации в страните от ЕС, включително България, Германия, Франция, Холандия, Полша… Някой управляващ ЕС да е питал народите в голямото евросемейство дали са съгласни с това?
Такъв е животът!
Под знака на свастики преминават шествия и манифестации в Литва, Латвия, Естония…
Лидерите на Европейския съюз мълчат лукаво. Слепи ли са, или имат скрити помисли?
Фашизмът е идеология. Той е опиум.
Идеология е и комунизмът. И той е опиум.
За него сега проглеждаме…
И двете идеологии, колкото и да са полярни, имат нещо общо, върху което могат бързо да поникват и бурно да се развиват: бедност, безпросветност, задушаване на дребния и среден национален бизнес, безперспективност за мнозинство млади и можещи хора, рухнали морални устои на обществото, беззаконие, липса на справедливост…
Не живеем ли заобиколени от всичко това? Не сме ли вече в капана? Не ядем ли алчно сиренцето? Не скрибуца ли зад нас пружината?...
А и се досещаме кой има възможност да залага капани… Дори защо. Отговорът го има сред страниците на историята.
Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

ЯДЕМ ЛИ ОТ СИРЕНЦЕТО В КАПАНА НА ФАШИЗМА?... | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЯДЕМ ЛИ ОТ СИРЕНЦЕТО В КАПАНА НА ФАШИЗМА?...
Автор: Anonymous да 2017-03-22 @ 04:36 EET
Ами то всички тия са имитатори... Фашизъм, националсоциализъм, сталинизъм... Всичко това са конкретни тактики, чрез които обществото, обиденено в маси, тълпи, се мъчи да се самолекува от обществени недъзи... Примерно хитлеристите да не би да са хора грозни или пък с рогца? Не! Обикновено, част от обществото, самоубидила се че е с по-правилен череп, решава да се прави на Господ и да решава кой има право на живот и кой не. Голяма част от поданиците на третия райх даже не са знаели за концлагерите, докато не е замирисало на екерисаж; така както ние почти нищо не знаехме за лагерите, Белене и Ловеч до перестройката. Режимите докато са живи добре си пазят тайните. Като отмрат - всички възклицават.

И ако връзката между украинци и руснаци е много тясна, което е логично предвид, че над 60% от територията на съвременна Украйна е подарък от Съветския съюз, то конфронтацията между холандците от турски произход и кореняците холандци е напълно естествена. Разликата в навиците е от земята до небето. Турците просто влизат в чуждия двор като шумна тумба от цигани и по стар османски обичай искат да им се плати за това че са си изхабили зъбите, докато са ти яли хляба. Е как няма да ги лопаш по каските?!

Всичко е борба да се заграби по-голямо парче територия. Земята, както е известно е едно важно средство за производство. Борбата в Украина е за залежи. Виж, на турците експанзията е с по-друга цел. Те са посъбрали малко смелост и се мъчат да покажат на света, че са господстваща нация. Обаче поставени между САЩ и Русия, резултатът ще е само един за тях - загуба. Ще има "да бяха мирно стояли, не биха чудо видяли". Това е една посредствена, доста войнствена нация, която по ред причини изкуствено я развиха последните 40 години и сега все пак насъбраната пара трябва да се изпусне нанякъде. Затова и шумът откъм Турция е голям.

Но да се върнем на основната тема - ядем ли ние от сиренцето на национализма... Естествено че да, тия процеси не могат да не ни повлияят. И все пак у нас тълпата не се събира така първосигнално - 1.ние нямаме пролетариат от чист вид. тука изключвам циганите, които като им избамкаш главатарите и останалите се дезориентират; 2. Нашите оратори се сменят често или пък си сменят позицията често. Такива тълпа не могат да съберат; 3. Гъстотата на населението е ниска и гладни почти няма. Тука проблемите идват от това че хората са незадружни, а не от това че са бедни... 10-15% искали Велика България на три морета... Еми голяма работа. Като имаш предеид че на третата седмица ще избягат при мама да вземат топъл душ и вана... Няма страшно. Да си хапват сиренце!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди