изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-01-30 @ 17:18 EET
ВРЕМЕ ЗА РИБОЛОВ…    
Коментари

Пукна пролет.

Хайверът напъна каракудите. Шараните се измъкнаха от тинята. Кълве на бяло червейче. На торен червей. Дори на протеинови топчета. Будали блъскат даже и на изкуствена царевица.

Време е за риболов.

Хормоните удариха шараните. Всяко разголено дупе е стръв. Всяко „прасенце“ в прозрачна блузка буди страст и жажда за приключение. Ловът на дълго бедро е само за професионалисти. Отличниците кълват в барове и дискотеки. Отличничките – на   пролетни екскурзии до Дубай, Манила, Мадрид… Най-много чука на Карибите, Нова Зеландия, Филипините…Такъв е животът!

Време е за риболов.

Комисията за енергийно и водно регулиране – КЕВР, пусна в предизборно в икономическия гьол България нова захранка – от 1 април цената на природния газ ще се увеличи с 30 %, грубо казано. И се скри в шавара /тръстиката/ на изборите. Нямала да каже с колко точно ще вдига цената, защото шараните нямало да кълват на партиите, които назначили  Иван Иванов – бивш депутат от Реформаторския блок /конкретно ДСБ/ за шеф на комисията. След изборите народът иска – не иска, ще чопли семки и ще псува управляващите, които и да са те, за жестокото поскъпване на парното, топлата вода, транспорта, електроенергията, почти всички стоки от първа необходимост… Пей сърце. И да псуваш, и да не псуваш, и да дереш гърло по митинги… все тая.

И пак виновна ще е Русия. И пак ще се изживяваме като газов хъб на Балканите, Източна и Централна Европа…

Да, ама ако се изпокараме още по-яко и с Ердоган?...

Хитрият рибар се крие в шавара. Като Иван Иванов. После, когато клъвне голямата риба и я измъкне на брега, ще започне да се хвали как я е надхитрил. А шаранът има да гълта въздух, докато му тупне опашка и му извадят хайвера…

Високите държавни чиновници най-обичат пълнен шаран… И бистра рибена чорба от главата. С руска водка. Кремльовская. 

Такъв е животът!

Време е за риболов!

Днес е петък. Приготвят се последните такъми. По села и градове се хвърлят какви ли не захранки – пенсии, заплати, осигуровки, инвестиции… И все големи, и още по-големи, и най-големи… Ах, Гъливер, Гъливер, къде си да те вземем в нашата/?/ партия. Най-народната! Най-справедливата! Най-демократичната! Най-европейската! Най-…

Най-, най-, ама народът ако каже нанай…

Ега ти риболовът през тази пролет!

Петък е, партиите са ни приготвили цял арсенал от стръв. И захранват ли, захранват… Хвърлят ли въдици, хвърлят… Някои скришом дори са опънали и мрежи… И герими… Други мятат дори на блесна… Защо не, риби всякакви!

Утре е събота. Спокойствие. Рибоците имат нужда от спокойствие. От ден за размисъл. Всеки трябва да избере къде ще клъвне. Да си избере червейче. Червей. Протеиново топче. Царевичка… Блесна… Събота, ден за размисъл… Преди да те дръпнат за джуката, да те извадят на брега, да ти вземат хайвера, да станеш на рибена чорба или да те опържат в тигана…

Такъв е животът!

Неделя – време за риболов!  Неделя – народът ще кълве ли, кълве! Червеноперки, шарани, амури, какаруди, сомчета, бабушки и дори дядошки… Голямата сеч е в неделя!

Някои рибоци ще се скрият в шавара и ще се кикотят на мехурчета по кафенета, барове, други ще берат кокичета, може и гъби да намерят…  И техният ред ще дойде. Избори колкото щеш. Ще клъвнат.

В неделя е истината. Голямото кълване е в неделя. И въдици ще се заплитат. И чужда риба ще се вади. Ще има и рибена чорбичка. И пълнен шаран. За други пържена риба. Но пък някои ще я карат само на люспи.

Такъв е животът на рибаря.

Вечерта ще има и хвалби кой колко риба е наловил… Ще има и завист… Ще има и  закани… И покани…

Най-щастлива ще е риболовната дружинка на депутатите, всички ще пеят: Пием, пеем, пушим, дамаджани сушим…

Риболовът свърши. Кой колкото хванал – хванал!

Риболовът започва – идват нови избори!

Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

ВРЕМЕ ЗА РИБОЛОВ… | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди