изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 16:59 EEST
Почина легендарният треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев    
Новини София. На 85-годишна възраст почина емблематичният треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев. Тъжната вест съобщава един от неговите любими състезатели световният рекордьор, световен и европейски шампион Златан Ванев. От години Абаджиев не живееше в България, а при дъщеря си в чужбина.


Кой беше Иван Абаджиев?
Иван Абаджиев е роден на 12 февруари 1932 г. в град Нови пазар. Започва да тренира вдигане на тежести през 1953 г. в категория до 67,5 кг. В тази категория участва на световното първенство в Мюнхен през 1955 г. През същата година завършва Висшия институт за физическа култура (днес Национална спортна академия). На световното първенство в Техеран извоюва сребърен медал (1957). Последното му състезание е на Летните олимпийски игри в Рим през 1960 г. Абаджиев е наричан „Папата на щангите“.
От 1969 г. е треньор на националния отбор, който води близо 30 години с известни прекъсвания. Първият му успех е на европейското първенство във Варшава през 1969 г., като отборът завоюва два златни медала. Въвежда двуразовите тренировки, които са негов патент. Също и системата на триразовите тренировки, съчетани с адаптация на организма и възстановяване. Специализира щангистите и изисква извършването на огромен обем работа.
На Летните олимпийски игри в Мюнхен българските щангисти печелят първите си олимпийски медали - три златни и три сребърни, като с 38 точки са отборни първенци. През годините отборът се сдобива с 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски шампиона.
През 1990 г. избран за народен представител във 7 Велико Народно събрание, което напуска в същата година по своя молба.
Неговите методи срещат нескрита опозиция, като често е обвиняван в използване на допинг и стероиди. В последна сметка е изолиран от българската тежка атлетика. От този момент тя е в незавидно състояние.
Приет е в САЩ и работи като треньор в град Денвил, Илинойс заедно със сребърния медалист от Летните олимпийски игри в Мюнхен Александър Крайчев. Треньор в „Академия за шампиони“ (Сан Франциско). Издадена е негова книга за щангите. В САЩ продължават да прилагат неговата методика на тренировки.
Получава високи държавни награди. Доктор хонориус кауза на Националната спортна академия. Обявен е шест пъти за най-добър треньор на България, а през 2001 г. е обявен за треньор на страната на ХХ век.
Президентът на Международната федерация по вдигане на тежести Готфрид Шодел с възхищение казва за него: „Стана ясно - родил се е треньорът на света!“.
През 2013 г. е удостоен с орден „Стара планина“, I степен.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Почина легендарният треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди