изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:36 EEST
ПРЕЦИЗНА ОПЕРАЦИЯ СПАСИ ЖИВОТА НА 4-ГОДИШНО ДЕТЕ    
Здраве  „Това е много интересен медицински случай. Касае се за кистичната форма на кучешка тения, която се е развила в лявата половина на мозъка на 4-годишно дете и беше достигнала огромни размери“, разказа ръководителят на екипа, осъществил операцията, д-р Диян Хинков. Кистатата, в която е имало зародиш, е достигнала сериозни размери. Първоначално томографията показала диаметър около 9 см. Когато била извадена, при хистологията е описана като 12-сантиметрова.


„Операцията е уникална за Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Но, тя би била много деликатна за която и да е клиника в България. Първо, поради големите размери на кистата и малкия обем на мозъка на детето“, обясни лекарят. По думите му, доброто в случая е, че екипът е успял да отстрани кистата тотално, без да разкъса обвивките и паразитът е бил напълно отстранен от мозъка на детето. Още по-доброто е, че детето за броени дни се е възстановило почти напълно.

Малкият Мехмед бил много жизнено дете, разказва баща му. Те са от село в Тервелско. Преди около месец започнал да изпитва затруднения в движението на дясната ръка и крак. Постоянно го боляла главата. Личният лекар изписал лекарства, но те не помогнали. Когато състоянието на момченцето се влошило, семейството го откарало в Спешна помощ в Добрич, където го консултирал д-р Хинков.   
„Тъй като кистата беше достигала огромни размери и притискаше мозъчния ствол, детето беше в много тежко общо състояние. Когато го консултирах в Спешния кабинет, бе неадекватно, буйстващо, не движеше десните крайници. На практика не можеше да говори, тъй като се притиска центърът на говора. Докато го свалим в операционната, изпадна в дълбока кома. 24 часа след операцията проговори, раздвижи крайниците и сега е в много добро състояние“, разказа д-р Хинков.
Според него, парезата се е развивала постепенно. Ако много бързо се развие такъв процес в мозъка, последиците са фатални, тъй като мозъкът няма време да се адаптира. В случая доброто е, че става въпрос за паразитна киста, която расте бавно, а човешкият мозък е доста адаптивен, особено при децата.

Попадането на кучешката тения в главен мозък е много рядко. Първата спирка и най-честата локализация на паразита е черния дроб. Втората по честота е белия дроб. Локализацията в главен мозък е под 1 %, това е сравнително рядко заболяване, обясни лекарят. Той добави, че при кучешката тения човекът се явява междинен гостоприемник. Тази тенийна форма, която е като червей, живее в червата на кучета, лисици. С фекалиите на животното се изхвърлят и яйцата на паразита. Човек се заразява само когато погълне яйце. Не е задължително да има неспазване на хигиената. Може да се случи на всеки. Може да попадне в салатата от листни зеленчуци. Никой не е застрахован, обясни д-р Хинков. По думите му, организмът, като защитна функция създава около паразита реактивна мембрана, но тя не е паразитна. Тънкостта в случая е да се отстрани паразитната киста, без да се разруши целостта й. В противен случай, има опасност от получаване на анафилактичен шок. Другото, още по-неприятно усложнение, е,  че могат да се разсейват паразитни форми, които да осеменят целия организъм, разказва лекарят.

Той е особено горд, че екипът е успял да отстрани кистата нацяло. Операцията е продължила около 4 часа. Екипът, осъществил уникалната операция, е в състав д-р Диян Хинков, д-р Ганчо Стоянов, операционните сестри Димитрова и Дончева. Особени благодарности д-р Хинков изказа на анестезиолога д-р Козаров.
„Имаме пълната подкрепа на изпълнителния директор д-р Трифон Йорданов. Той прави всичко възможно, за да работим добре, имаме абсолютната му подкрепа. Закупи нужния инструментариум“, сподели д-р Хинков. И добави: „Нашата специалност е рискова. Независимо от това колко добре е направена дадена операция, пациентът във всеки един момент може да се влоши. Но, д-р Йорданов стои зад гърба ни“.
Тази операция би била предизвикателство за всяка голяма клиника, категоричен е д-р Хинков. Посочи, че това е четвъртата операция, която прави в МБАЛ – Добрич, която досега не е правена тук. Миналия месец е имал 15-дневна пациентка с гръбначна малформация и менингоцеле. Малката дама вече е около 5 килограма и се развива напълно нормално.
Малкият Мехмед вече се чувства много добре. Движи крайниците си. А,според баща му, дори говори по-добре, отколкото преди. Бърза да се върне в детската градина и да се включи в игрите с връстниците си.
Близките са изключително благодарни на д-р Хинков и екипа, спасили живота на момченцето. НДТ


 


Сходни връзки

ПРЕЦИЗНА ОПЕРАЦИЯ СПАСИ ЖИВОТА НА 4-ГОДИШНО ДЕТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди