изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:50 EET
КМЕТОВЕ НА СЕЛА СА ПОСРЕДНИЧИЛИ ПРИ КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ    
НовиниПо четири случая на купуване на гласове работи прокуратурата в областта


 „Някои от кметовете на малките населени места или кметски наместници решиха, че могат да осребряват служебното си положение, използвайки провеждането на избори“, заяви на брифинг окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. Става въпрос за двама кметове или кметски наместници в села от община Балчик с предимно ромско население.
Тъй като в малките населени места кметовете са най-популярните лица, представителите на политически партии се обръщат към тях с предложение да съдействат с цел купуване на гласове. „Естествено, това няма как да стане без съответният кмет или кметски наместник да поиска процент за себе си. Според това, коя политическа партия направи най-добрата оферта, кметът или кметският наместник приема да извърши необходимото, щото парите, които се предлагат, да стигнат до гласоподавателите в това село и те да бъдат мотивирани в полза на тази партия“, обясни окръжният прокурор.
Обещавали са колкото може повече гласове. Единият дори обещал повече гласове, отколкото са жителите в селото. „До такава степен човекът се беше взел насериозно, че обещанията му надхвърляха дори теоретичните възможности“, каза Пламен Николов.
Общо четири са досъдебните производства за купуване на гласове, образувани в област Добрич. На тези избори в областта бяха въведени и нови форми на купуване на гласове – не само с пари в брой, са и с предоставяне на безплатни хранителни продукти и зареждане с гориво от бензиностанция.
Едното от досъдебните производства е за задържания ТИР с почти 10 тона храни. „В област Добрич бе констатирана доставка на почти 10 тона хранителни продукти, за която разполагаме с документ, от който се вижда, че на наша територия са получени от лице, което беше вписано в листата за кандидат-депутати от същата тази политическа сила. Ясно е, че 970 пакета, всеки по 10 килограма, не са предназначени за лична консумация. След като се доставят няколко дни преди провеждането на парламентарните избори, са с предназначение за купуване на гласове“, каза Николов. От въпросната политическа сила обяснили, че не било свързано с изборите.
Храната е преместена от склада, в който е намерена, на друго място.
По думите на прокурора, притеснително е, че тези хранителни продукти са открити в склад за пестициди, за които всеки знае, че са силно отровни за човек. Това значи само едно – че тези, които са складирали хранителните продукти в такъв склад, изобщо не ги е интересувало дали по някакъв начин не създават опасност за тези, за които са предназначени. Констатацията е направена с акт за нарушение, издаден от ОДБХ.
Пакетите са съдържали храни с висока степен на трайност – олио, брашно, боб, леща. Българско производство. Закупени са в България, от български производители. В момента се проследява пътят на парите, с които са купени тези продукти. Лого на политическите пакети няма. Свързваме го с определена политическа партия според това, че представител на тази партия се е подписал като получател на цялата пратка.    Доставчикът е сдружение с нестопанска цел, регистрирано в област Пловдив.
Във връзка с другото досъдебно производство Николов обясни, че е констатирано, че се продават горива, без да се издават касови бонове.  „Аз се самосезирах и разпоредих извършване на данъчни проверки, а по преценка на НАП и на ревизии. Те са на две физически лица, които са свързани, както и на пет търговски дружества, на които те са управители или собственици“, обясни той.  Гласоподаватели са зареждали до 50 литра бензин или дизел срещу "парола", в която се е споменавало името на кандидат за депутат. Има данни, че такава търговия с гласове е практикувана на една бензиностанция в община Балчик, но на колко още обекта е прилагана може само да се предполага, допълни Николов. Двата случая – със задържания ТИР с храни и със зареждането с гориво, са свързани с политическата сила, в полза на която са купувани гласове, е най-често споменаваната а тези избори като нарушител на правила и норми в нашето законодателство. Става въпрос за обединение ДОСТ, стана ясно на брифинга.
По отношение на случая с ТИР-а основния въпрос е кой е платил за закупуване на храните и откъде са дошли парите. Според мен, това може да се окаже и държавен въпрос , заяви Николов. НДТ




 


Сходни връзки

КМЕТОВЕ НА СЕЛА СА ПОСРЕДНИЧИЛИ ПРИ КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди