изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:15 EEST
РЕМОНТИ НА УЛИЦИ ЗА НАД 900 000 ЛЕВА СА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕЗ М. Г. В ОБЩИНА ДОБРИЧКА    
НовиниИзпълнението на общинската Програма за опазване на околната среда в Община Добричка за 2016 година бе отчетено на заседание на Общинския съвет вчера. От отчета става ясно, че за снижаване на праховите замърсявания и емисиите от автомобилния транспорт Общината залага на подобряване на пропускателната способност на съществуващата пътна мреж, в т. ч. ремонт и рехабилитация на част от пътните платна с най-голяма амортизация. През 2016 година е извършен основен ремонт на 9 общински пътя, осигурващ достъп до 21 населени места, като са ремонтирани 15 761 кв. м асфалтова настилка за 390 000 лева.

Извършен е основен и текущ ремонт на улици в 41 населени места. Ремонтирани са 25 842 кв. м асфалтова настилка и са изпълнени 24 590 кв. м шосировки. Общата стойност на ремонтите е 900 552 лева, от които 466 300 целеви средства и 434 252 лева - собствени. За възстановяване и подобряване на пешеходни алеки, тротоари, площадки, паркове и публичните пространства са вложени 115 405 лева.
На заседанието ОбС прие информация за реализацията на  Общинската програма за енергийна ефективност през 2016 година. Тя сочи, че през м. г. в общината е извършен основен ремонт на участъци от девет общински пътя и улици в 41 населени места. Изграждани са водопроводи в три села, а в девет са почистени дерета. Поставени са нови енерго спестяващи осветителни тела в две населени места, в девет кметства е подменена дограмата.
Определен бе размерът на основните трудовите възнаграждения на кметовете на кметства по предложение на кмета инж. Тошко Петков. Със задна дата от 1 януари заплатите им се вдигат с 5 процента. Не бе прието решението на общинския съветник Васил Чернев увеличението да е с 10 на сто. Инж. Тошко Петков посочи, че в бюджета на Общината за 2017 година има заложени средства за 5-процентно увеличение на заплатите. Кметът на Общината определи увеличението като добро, тъй като, според него, от 2014 година до 2016 ръстът на работната заплата в общината е около 40 на сто.
Дебат в залата предизвика отчетът за изпълнение на Програма за профилактика и овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Добричка за периода 2016-2019 година. Кметове на села алармираха, че проблемът с бездомните кучета е много сериозен. Според кмета на Победа Галин Иванов много кучета се изхвърлят от Добрич в близките села. Той разказа, че бездомните четириноги вече притесняват хората, влизат в дворовете им и нападат кокошки, зайци, има случаи и на улицата да отнемат закуските на децата. Проблемът бе поставен сериозно и от председателя на земеделската кооперация в село Орлова могила Иван Колев. По думите му скоро ще има разкъсан човек. Той обясни, че според Закона за лова когато кучето е без намордник се води хищник. Колев сподели, че организирането на хайки за вреден дивеч е свързано с голяма бюрокрация и поиска съдействието на кмета на Общината това да става по-бързо. Инж. Тошко Петков пое ангажимента да проучи какви са законовите възможности.
Дебат предизвика и информация за изпълнението на Общинската програма за управление на отпадъците на община Добричка за 2016 година. Поставен бе проблемът с нерегламентираните сметища, които всяка година се ликвидират и се появяват нови. Кметът инж. Тошко Петков бе категоричен, че има начин - строг контрол и налагане на санкции на нарушителите. Трябва да има разделно събиране на отпадъците и да се намали количеството им в общината, допълни инж. Тошко Петков. НДТ
 


Сходни връзки

РЕМОНТИ НА УЛИЦИ ЗА НАД 900 000 ЛЕВА СА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕЗ М. Г. В ОБЩИНА ДОБРИЧКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди