изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:29 EEST
ПЪРВОКЛАСНИК ОТ ДОБРИЧ СЕ НУЖДАЕ ОТ ПОМОЩ, ЗА ДА ПРОХОДИ И ИГРАЕ С ВРЪСТНИЦИТЕ СИ    
Здраве Близките на 7-годишния Никола Георгиев отправят зов за помощ, за да може момченцето да проходи и да тича с връстниците си. Ники е преждевременно роден - в седмия месец. Наложило се месец да остане в кувьоз, но останал с увреждане. Диагнозата му е Детска церебрална парализа – спастична диплегия, която води до задържане в развитието на долните крайници. В резултат на това момченцето не може да върви.


Въпреки проведените рехабилитации, Ники не успял да проходи. Той вече посещава училище – първокласник е в основно училище „Хан Аспарух”. Откакто е ученик обаче няма възможност за интензивна рехабилитация, в резултат на което състоянието му се задълбочило, споделя неговата майка Аглика Георгиева.
Наскоро Ники е опериран от екипа на д-р Назаркин в Сърбия. Нашата здравна каса няма клинична пътека  за такава операция. Затова тя се извършва от руските медици не у нас, а в Сърбия. Приложената оперативна методика е наречена фибротомия. Тя се практикува от 25 г. в клиниката по реабитология в руския град Тула. Разработена е от проф. Улзибат Понеже е патентована, тя се практикува само от хирурзите на тази болница. Те нямат практика да обучават чужди лекари, а сформират подвижни екипи, които оперират в различни държави на Европа. За нас най-близо е сръбската болница “Медикус” в град Чуприя, където оперира екипът на д-р Александър Назаркин.
След операцията лекарите дават надежда, че Ники ще може самостоятелно да се движи, но трябва да премине няколко курса на рехабилитация в София.
Семейството имало парите за операцията. За транспортните разходи до Сърбия помогнали членовете на фейсбук групата „Майките в Добрич”, на които майката сърдечно благодари, както и на класната на Ники г-жа Борисова.
Около 1000 лева са нужни за рехабилитацията. Макар за някои сумата да не е голяма, за семейството на Ники тя е непосилна, тъй като последните им средства са отишли за операцията. А, семейството има и друго дете, което е със заболяване от аутистичния спектър. Затова те се надяват за подкрепа, за да се сбъдне най-голямата мечта – на Ники и семейството му – да тича и играе с връстниците си.
Майка му споделя, че той с удоволствие чете, пише, рисува. Ходи на училище с огромно желание. Но, за да се придвижва, някой трябва да му помага, да му подаде ръка.
Съучениците му много го подкрепят. Дори искат те да му помагат да се придвижва. „Детето е много лъчезарно, умно и добро и много, много усмихнато. Ходи с огромно желание на училище и децата го приемат много добре и са много внимателни към него”, сподели и майка на друго дете от класа.
Всеки, който иска да помогне, за да се сбъдне мечтата на Ники и той може да върви сам, може да го стори.

Банковата сметка е BG58FINV915010UB359206
BIC-FINVBGSF
Титуляр: Аглика Георгиева Георгиева-Стефанова

 


Сходни връзки

ПЪРВОКЛАСНИК ОТ ДОБРИЧ СЕ НУЖДАЕ ОТ ПОМОЩ, ЗА ДА ПРОХОДИ И ИГРАЕ С ВРЪСТНИЦИТЕ СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди