изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:12 EEST
ГРАЖДАНИТЕ НЯМАТ ДОВЕРИЕ НА ИНСТИТУЦИИТЕ И НЕ СЪОБЩАВАТ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ    
Ред и сигурностВсе по-голяма част е престъпността, която не е съобщена на полицията или на прокуратурата, заяви окръжният прокурор Пламен Николов. За поредна година има разлика между понятията действителна и регистрирана престъпност. За поредна година моите колеги и аз констатирахме, че все по-голяма част е престъпността, която не е съобщена на полицията или на нас. Това е пряк показател за недостатъчното доверие в институциите от гражданите. Ако имаха доверие разликата между действителната и регистрираната престъпност щеше да е малка.

Регистрира се това, което е съобщено на полицията и на прокуратурата. В действителност извършените престъпления са доста повече.
През миналата година са регистрирани около 2200 престъпления в Добричка област. От тях 10% са икономически. По данни на ОД на МВР, регистрираната престъпност е намаляла с около 8 % през 2016 г. спрямо 2015 г. , а нивото на разкриваемост се е увеличило. Окръжният прокурор каза, че се въздържа да посочи конкретни цифри, тъй като самият той не е убеден дали са верни или не.
За поредна година доминират престъпленията против собствеността, които са около 65% от всички регистрирани.Следват общоопасните (13%), икономическите (10%) и 5% са тези против личността.
Добрата новина, по думите на окръжния прокурор Пламен Николов, е че през миналата година няма нито едно регистрирано извършено умишлено убийство.
С най-негативно влияния върху обществения живот са именно престъпленията против собствеността, посочи Пламен Николов. През миналата година са регистрирани около 1400 такива престъпления. Разкритите са 467. Регистрираните грабежи са 36, на кражбите – 1249. Наблюдава се тенденция на намаление на различните подвидове кражби – джебчийските, взломни, домови, части и вещи от МПС, като процентът на тяхната разкриваемост през миналата година се увеличава.
Изводите сочат, че за поредна година регистрираната престъпност намалява и се увеличава разкриваемостта. Нивото на престъпността в областта продължава да се определя от основни криминогенни фактори, като високото ниво на безработица, концентрацията на населението в големия град и обезлюдяването на малките населени места. Тази тенденция се наблюдава от няколко години. През 2016 г. не се е променила. Ясно е, че полицията няма възможност ефективно да противодейства на престъпленията, които се извършват в малките населени места. Говореше се, че ще бъдат назначени нови полицаи, които ще бъдат назначени да опазват обществения ред именно в селските райони, но такъв резултат все още няма. На практика, полицията е почти в пълна невъзможност да контролира престъпността в отдалечените населени места. НДТ
 


Сходни връзки

ГРАЖДАНИТЕ НЯМАТ ДОВЕРИЕ НА ИНСТИТУЦИИТЕ И НЕ СЪОБЩАВАТ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди