изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:48 EEST
ПАМЕТНА ПЛОЧА ОТКРИХА В СЕЛО СНОП    
ОбществоТържествено откриване на паметна плоча на отвлечените по време на Първата световна война жители на генералтошевското село Сноп се състоя вчера. Здравко Георгиев, кметски наместник на селото, приветства всички, дошли да изразят подкрепа за родолюбивата кауза и да засвидетелстват почит към насилствено откараните в днешна Молдова 35 души. Панихида за жертвите и отвлечените добруджанци по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни отслужи отец Тодор.

 

    Приветствено слово към присъстващите на събитието произнесе кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. В него той изтъкна, че събитието доказва, че всяко наше село, в което има жители, дали живота си в името на България, заслужава подобна мемориална плоча.    „Имаме честта и моралното задължение, чрез този паметник да се обърнем към идните поколения с надеждата да съхранят и героизма, и жертвата на нашите предшественици, които имат принос за българското историческо развитие”, допълни Димитров. Кметът благодари от името на Община Генерал Тошево на всички, които са спомогнали за издигането на паметника – на дарителя Пенка Близнакова, на кмета Сноп Здравко Георгиев и на скулптора, направил плочата - Христо Митев.
     На тържеството присъстваха и председателят на Общински съвет Генерал Тошево Стелиян Стоянов, заместник кметът Георги Георгиев, кметове на съседни села, родолюбиви добруджанци.
    Паметникът в село Сноп е изграден изцяло от дарения, като основен дарител е Пенка Близнакова, потомка на един откараните в концентрационни лагери добруджанци. Това е седмият подобен паметник, който се открива на територията на общината от септември 2016 насам. Досега мемориални плочи и паметници бяха открити в селата Изворово, Средина, Градини, Красен, Житен и Преселенци. НДТ
 


Сходни връзки

ПАМЕТНА ПЛОЧА ОТКРИХА В СЕЛО СНОП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди