изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:05 EEST
7 АПРИЛ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗДРАВЕТО: ТЕМАТА ЗА 2017 ГОДИНА Е "ДЕПРЕСИЯТА - ДА ПОГОВОРИМ"    
ЗдравеСветовната здравна организация е основана на 7 април 1948 г. и нейната цел е да се помогне за постигане на възможно най-доброто здраве на всички народи. И оттогава на тази дата се провежда Световен ден на здравето. Всяка година трябва да бъде доведен до световното обществено съзнание приоритетен здравословен проблем. Това са и теми, които да помогнат в развитието на националните системи за здравеопазване.

Темата за 2017 г. е „Депресията - Да поговорим”.
Депресията може да се развива в различни фази на възрастта, независимо от пола или социалния статус. Проучвания на Bromet и др. през 2011 година в 18 страни с различен социално-икономически статус показват, че депресията е сериозен здравен проблем в международен план. Вероятността от развитие на депресия в житейската биография на всеки се оценява на 11-15 процента. Известно е, че не само страдащите, но и техните семейства, приятели и колеги, търсят помощ. Съгласно СЗО обществеността трябва да бъде по-добре информирана за болестта, нейните причини и последствия, включително рискът от самоубийство от една страна, и от друга страна относно възможностите за превенция и лечение. Целта е да се говори и информира за депресията, което да има решаваща роля както за превенцията и лечението, така и за премахването на социалните предразсъдъци и заклеймяване.
За депресията неведнъж сме информирали, но никога няма да бъде достатъчно. Ето защо днес, макар и накратко, отново ще поговорим за нея.
Депресията не е просто реакция на скръб и загуба, а има характерен определен набор от клинични прояви, които при това трябва да се наблюдават в течение на определен период от време – ежедневно, не по-малко от две седмици. Характерно е усещането за безнадеждност, тъга, отчаяние, емоционална празнота, отпадналост, постоянна умора, безпокойство, мисленето е в негативна посока, работоспособността е намалена, сънят е нарушен, при много болни апетитът липсва, но някои може имат и повишен апетит. За депресията е характерно още лесното безпричинно плачене, усещане за безполезност, чувство за вина, забавено мислене, липса на концентрация, липса на интерес към ежедневните проблеми и др. Тези симптоми могат да продължат седмици, месеци или години. При най-сериозните случаи депресията може да доведе до мисли за самоубийство и самонараняване.
Някои хора са по-предразположени към изпадане в депресия от други. Биологични различия в определени мозъчни структури, хормонални промени и наследствена предразположеност са все фактори, които повишават вероятността от развиване на депресивно разстройство. Това често е свързано с личностни особености като ниско самочувствие, травматични събития, житейски и/ или финансови проблеми, липса на подкрепа от други хора или изолация, злоупотреба с алкохол или наркотици и други психични разстройства.
Съгласно тежестта си депресията се определя като лека, с умерена тежест и тежка депресия. Обикновено лечението е амбулаторно - в домашни условия. Постъпването в лечебно заведение за стационарно лечение се налага ако има други медицински състояния, които влияят на лечението или когато съществува риск от самоубийство.
Много важно е хората, които проявяват симптоми на депресия, да потърсят професионална помощ. Депресията може да се диагностицира от лекар, който разпитва за симптомите, всекидневния живот и фамилната обремененост на пациента. Може да се наложи и преглед на физическото състояние, за да се изключи друго заболяване. След като се постави диагноза, обикновено се предлага комбинирано лечение, включващо медикаменти, консултиране, социална подкрепа, упражнения и техники за самопомощ. Подкрепата на приятелите или член от семейството също са много важна част от цялостното лечение. Най-близките на страдащите от депресия трябва да ги поощряват да потърсят помощ и да бъдат в тяхна подкрепа, когато това се случи.
Много важно е засегнатият да предприеме мерки в посока на здравословно хранене и начин на живот, физическа активност, промяна в социалните контакти и пр. Но най-важното е да промени способността си да приема света около себе си, да се научи да прощава както на другите, така и на себе си. И да повярва в себе си.
В ЦПЗ-Добрич, вчера по инициативата на Община град Добрич „Бъди здрав” се извършиха безплатни психиатрични и психологични консултации.

Център за психично здраве "Д-р П. Станчев-Добрич” ЕООД
 


Сходни връзки

7 АПРИЛ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗДРАВЕТО: ТЕМАТА ЗА 2017 ГОДИНА Е "ДЕПРЕСИЯТА - ДА ПОГОВОРИМ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди