изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:28 EEST
МЕЖДУ ЧУКА И НАКОВАЛНЯТА…    
Коментари Между чука и наковалнята излизат шедьоври на изкуството.
Между чука и наковалнята излизат и най-обикновени предмети на бита.
Между чука и наковалнята излизат и някакви ненужни, някакви безформени, някакви никакви парчета ковано желязо, които връщат един ден за претопяване… Или просто ръждясват някъде до пълния си разпад…



Понякога имам чувството, че вече тридесетина години България я бухат между чука и наковалнята. И от един многовековен шедьовър на цивилизацията с всеки ден ни превръщат в безформено парче метал за… вторични суровини.
Посредственият ковач Михаил Горбачов ни забрани достъпа до Бавария. Отряза ни и пътеките към Китай. С аргумента, че искаме да подкопаем, да предадем, да унищожим дори Комунистическата партия на Съветския съюз. Великият пияндурник Борис Елцин ни фрасна няколко чука по братски и ни изрита като ненужно политическо джудже, което по-скоро му пречеше да гаврътне поредната водка, отколкото да изкове от България партньор.
От север и юг, от запад и изток две десетилетия ни стоварваха чук след чук, докато избиха от шедьовъра България скъпоценните камъни на образованието, на културата, на сигурността, на здравеопазването, на индустрията, на земеделието…
В короната на България вече не блести вярата на цял един народ за по-добър живот. Пък бил той под знамената на Европейския съюз и НАТО.
От бой  вече не можем да разпознаем къде е чукът, къде е наковалнята, кой е ковачът.
Далеч сме, безвъзвратно далеч сме от американския начин на живот. От американския стандарт. От съдебната власт на САЩ. От възможностите, които дава икономическата  система на САЩ… Както казва народът, САЩ да вървят срещу нас, пак няма да ги стигнем. А ни буха чукът на САЩ.
Далеч сме, безвъзвратно далеч сме от западноевропейския начин на живот. От западноевропейския стандарт. От възможностите, които дава икономическата система на европейския запад. Както казва народът, Швеция, Норвегия, Германия, Франция, Италия , Белгия срещу нас да вървят, пак няма да ги стигнем. А ни буха чукът на Европейския съюз.
Все майстори ковачи работят загрижено над нас, все ни помагат, все ни напътстват… А с всеки изминат ден неумолимо България се превръща от многовековен исторически шедьовър на държава, в едно балканско безпомощно, безинтересно, безперспективно, мизерстващо нищо. Нищо, което не желаят младите хора. Нищо, от което бягат специалисти. Нищо, в което не се завръщат белите лястовици на близо три милиона българи по света.
Такъв е животът!
Очукаха ни. Като една тенекия вече дрънчат политически програми и речи… Не галят слуха…
И един очукан народ гласува следващото си доочукване… И пак гласува… И пак гласува…
И се радва като малоумен на телевизионния цирк. И се надява да му изплатят заработеното преди 3-4 месеца… И в отчаяние от новите цени е щастлив да му подхвърлят 20 или 40 лева за Великден. За да си купи връзка зелен чесън, докато се наслаждава по телевизията на репортажи за агнешко месо и колко натоварен ще бъде трафикът на софиянци към Гърция и назад…
България между чука и наковалнята… България пред очите ни от равнината на обезлюдяваща Добруджа.
Такъв е животът!
Има още живот в тази тенекия… Дай, Боже, от нея да бъде изкован нов шедьовър! Било е… Защо не и сега?
Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

МЕЖДУ ЧУКА И НАКОВАЛНЯТА… | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди