изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:22 EET
Специализирано звено "Антикорупция" обвини бивш директор на ОС “Земеделие“ - Добрич в престъпление по служба    
НовиниДобрич. На 7 април СЗ "Антикорупция" привлече като обвиняем Стилиян Митев за това, че в периода от 13 ноември 2009 г. до 3 септември 2013 г. като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – директор на Областна служба „Земеделие“ – гр. Добрич, не изпълнил служебните си задължения, уредени в Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с цел да набави облага за две търговски дружества и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България.


Стилиян Митев е обвинен за умишлено бездействие по служба, осъществено в рамките на периода на неговото управление на ОДЗ – Добрич (от 13 ноември 2009 г. – до 3 септември 2013 г.). Бездействието се е изразило в това, че е допуснал поземлен имот с идентификатор № 39459.25.40, собственост на държавен поземлен фонд, с площ от 14.993 дка (почти 15 декара), находящ се в землището на село Кранево, община Балчик и граничещ от изток с морски плаж „Кранево-север“, да се ползва без правно основание от концесионера на плаж „Кранево-север“ – „Макситур Бряг на изгрева“-АД. Въпросният земеделски имот, освен, че се е държал без правно основание от концесионера, не се е ползвал по предназначение – за земеделска дейност, а за курортна дейност, т.е. като урбанизирана територия, без статута на земята да е бил променян по надлежния ред, установен с чл. 78а от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ППЗСПЗЗ). В периода 2009 г.-2013 г., в земеделския имот е било реализирано или търпяно реализирано от по-рано незаконно строителство на двуетажен хотел, на питейно заведение „Винарна“, на кухненски блок, на павилиони, на бунгала и на метални конструкции, които са се ползвали през летния туристически сезон. Незаконното строителство е било реализирано от концесионера „Макситур Бряг на изгрева“ – АД, както и от дружеството „Митев“ - ЕООД, гр. Добрич, което пък, считано от 7 ноември 2007 година, е имало сключен подизпълнителски договор (със срок на договор – 6 години) с концесионера за стопанисване на северния плаж село Кранево. Едноличен собственик на дружествените дялове и управител на „Митев“ - ЕООД, гр. Добрич е бил (и понастоящем е) Димитър Митев – баща на Стилиян Митев. Приходите от незаконната курортна дейност, осъществявана в държавния земеделски имот, са отивали изцяло в полза на концесионера и на търговското дружество, собственост на бащата на обвиняемия.
Областните дирекции „Земеделие“ са специализирани териториални администрации към Министерство на земеделието и храните (МЗХ), които подпомагат министъра на МЗХ в провеждането на държавната политика в областта на земеделието и горите, както и при прилагането на Общата селскостопанска политика на ЕС на територията на съответната област.
Като ръководител на Областна дирекция „Земеделие“ – Добрич, обвиняемият Стилиян Митев е имал задължение да стопанисва земеделските земи от Държавния поземлен фонд (ДПФ), разположени на територията на област Добрич, с грижата за добър стопанин и да ги опазва от замърсяване – по аргумент на чл.4, ал.1 и ал.2, т.2 от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ППЗСПЗЗ). При констатиране на неправомерно ползване на земеделска земя, принадлежаща към ДПФ, директорът на ОДЗ има задължение да издаде заповед за изземване на съответния земеделски имот, от лицето/ата/, кое/и/то го ползват неправомерно – в.ж. чл. 34, ал.8 от ЗСПЗЗ. Неправомерното ползване на земеделски земи от ДПФ се установява по реда на чл. 47, ал.8 от ППЗСПЗЗ – чрез извършване на не по-малко от две проверки (до 31 май и до 30 ноември) на място, годишно от служители на Общинските служби по земеделие и гори, които са административно подчинени на директора на ОДЗ.
Стилиян Митев е с мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 2 000 лв.
Материалите от разследването представляват 15 тома, разпитани са 59 свидетели, извършен е оглед на местопроизшествие, при който са констатирани незаконно изградените постройки, изготвени са комплексна геодезическа, агротехническа и строително техническа експертиза, графически експертизи и др.
Досъдебното производство е било образувано от Окръжна прокуратура - Добрич на 8 септември 2015 г. С постановление на главния прокурор от 24 септември 2015г. делото е възложено за ръководство на СЗ “Антикорупция“ - СГП.
Събирането на доказателства по делото е приключило. Насрочено е предявяване на разследването.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Специализирано звено "Антикорупция" обвини бивш директор на ОС “Земеделие“ - Добрич в престъпление по служба | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди