изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:11 EEST
ВАЛЕНТИН ШАЛТЕВ ПРЕДСТАВИ КАРТИНИ И СТИХОВЕ    
КултураИзложба на твореца Валентин Шалтев се откри в художествената галерия  “Христо Градечлиев“ в Каварна. Представени са 40 живописни платна на любими за художника теми - Балчик, морето, музиката.


Темите се преплитат и в стиховете от новата му стихосбирка “Живот на карта“, която бе представена на откриването на изложбата.
След "Танго върху перваза на нощта" и "Сезонът на зимните плажове"  това е третата поетична книга на поета, художника и музиканта Валентин  Шалтев, който живее и работи в Балчик. Редактор на книгата е известната българска поетеса, гостувала в Каварна неведнъж, Маргарита Петкова.
Книгата се отличава със шестте рисунки с молив от самия поет, като едната е на корицата, а другите пет разположени на подходящи места в книжното тяло  и привличат читателя с рисунки на улици, къщи, птици и човека поставен в  различни ситуации. Графиките носят човешката философия за приятелство с птиците, коня, за пътя  извит край балчишки къщи, за брега и лодките  и пътят към храма. Това се отнася и за живописните картини , в които  образите и метафорите се преплитат в разноцветната палитра на четката, която пресъздава настроения, чувства, спокойствие на пейзажа, философията на търсенето за свобода на образ, който сякаш излиза извън рамките на картината.
Валентин  Шалтев е интересен и с това, че свири на пиано и китара и  чрез звуците  картините оживяват по друг начин, а стиховете имат друг глас и чуваемост  под  акордите на китарата.
Поетесата Керанка Далакманска представи книгата "Живот на карта", като докосна най-чувствителните струни на твореца, който улавя с тънко чувство метафората на времето, в което живее, излага картини в изложбените зали у нас и в чужбина, твори поезия, в чийто свят се чувства най-сигурен. НДТ
 


Сходни връзки

ВАЛЕНТИН ШАЛТЕВ ПРЕДСТАВИ КАРТИНИ И СТИХОВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди