изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:41 EEST
ЯПОНСКА ВИШНА РАДВА С РОЗОВА ФЕЕРИЯ    
Новини Японска вишна, разцъфтяла в центъра на Добрич, привлича погледите с розовото си великолепие. Приказно красивите цветове на дървото пред централната поща на площад „Свобода“ карат много граждани да се спират, за да им се насладят. Други пък си правят снимки на фона на красотата в розово.


Японската вишна се е превърнала в символ на Япония. Тя има доста разновидности, т. нар. форми, които могат да се различават, например, по това дали цветовете са кичести или прости, колко интензивно е розовото обагряне, каква е формата на короната на дървото, обясниха от Община Добрич.
Дървото на пл. "Свобода“ е с т.нар. плачеща форма, с провисващи надолу клонки. Такова дърво има и в градския парк "Свети Георги", малко по-надолу от "Дървения град". В парка има и японски вишни със стандартна корона.
В Япония периодът на разцъфване на дървото е изключително почитан народен празник и се свързва с традиционен ритуал на наблюдаване и любуване на гледката от приказно красивите цветове, наричан „Hanami“. В превод думата означава съзерцаване на цветове, от японското „hana“ – цвете и „mi“ – гледам. Това дърво е изключително популярно и желано в цял свят. Всяка година през април японските вишни в Стария град в Бон привличат хиляди туристи. Улица "Heerstraße" вече е известна по цял свят. Тя е включена в списъка с десетте най-красиви авенюта в света и е особено популярна из блоговете за японски вишни.
В момента в градския парк в Добрич цъфтят някои от магнолиите, а други предстои да цъфнат в близките дни, обясниха от Общината. Магнолиите се разделят на три групи според времето на цъфтеж спрямо времето на разлистване - вечнозелени, цъфтящи преди разлистването, и цъфтящи след разлистването. За района на нашия град подходящи са магнолиите от втората група, която е и с най-многобройни и разнообразни видове - бели, розови, червени, с различен размер и брой венчелистчета.
Сезонен интерес представляват и ярко жълто обагрените храсти от вида форзиция, която е първият масово цъфтящ пролетен вид. НДТ
 


Сходни връзки

ЯПОНСКА ВИШНА РАДВА С РОЗОВА ФЕЕРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди