изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:11 EET
ПЧЕЛАРИ ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ОПАСНИ ПРЕПАРАТИ    
ЗемеделиеПчелари от дружество „Пчела“ в Добрич излязоха на протест пред областната администрация, за да подкрепят колегите си от страната. Те изразяват несъгласието си с разрешената със заповед от 27 на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев ограничена и контролирана употреба на три препарата от класа на неоникотиноидите.


„Тези препарати са аналог на никотина, за който се знае, че изключително бавно се разпада в природата и е с висока устойчивост. По независими изследвания, без слънчева светлина неоникотиноидите се разпадат за 3 години и 9 месеца“, заяви Добрин Добрев – председател на пчеларско дружество „Пчела“, което обединява над 100 пчелари с над 5000 пчелни семейства.
Той обясни, че през соковете на растенията, тези препарати стигат до полена и нектара, който пчелите консумират. В крайна сметка, чрез меда стигат и до хората. При пчелите се засяга нервната система, предизвика гърчове и смърт. „Изключително болно е да гледаш как пчелните ти семейства се гърчат и умират. Тези препарати причиняват изключително големи поражения на пчеларството“, заяви Добрев.
Морът при пчелните семейства при използване на неоникотиноиди  може да достигне до 100%. Миналата година в резултат на употреба на неоникотиноидите са загинали 1000 пчелни кошера в Балчишко.
Най-проблемният период е по време на цъфтежа на рапицата.
Според Костадин Костадинов – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и зам. председател на Националната асоциация, ограничена и контролирана употреба на тези вещества в Северна България е нужна заради борбата със сивия рапичен хоботник. Заради вредителя през юни в Добричка област се е наложило презасяване на 500 хиляди декара. Ново изследване, направено преди десетина дни, е показало, че популацията на хоботника в Добруджа отново е голяма.
Добрев заяви, че пчеларите не са против третирането на посевите. „Знаем и разбираме, че съвременното земеделие се нуждае от препарати. Ние сме само против този клас  изключително силни и токсични препарати. Има изключително голямо разнообразие на аналогични препрати, които земеделските производители могат да ползват“, посочи той. И подчерта, че земеделските производители също имат полза от пчели, които опрашват културите, в резултат на което добивите се увеличават от 30 до 100%.
Протестиращите пчелари настояват да се отмени заповедта на директора на БАБХ, както и последните промени в Наредба 10 за регистрацията на пчелните семейства, които водят до ненужна бюрокрация. НДТ
 


Сходни връзки

ПЧЕЛАРИ ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ОПАСНИ ПРЕПАРАТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди