изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 08:06 EEST
СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА?...    
Коментари

Доживяхме!...

Първото заседание на 44-тото Народно събрание на Република България стана факт. Той е такъв, какъвто го избраха гласувалите българи на 26 март т.г.

Встъпителните речи на партиите бяха такива, каквито ги слушахме надълго и нашироко по време на предизборната кампания. С изключение на помпозните обещания.



И като че ли някакъв крайно скътан страх от предстоящото управление, а и конструктивна опозиция.

Такъв е животът!

Нищо ново под покрива на парламента!

Дори отказването от написана реч отстрана на Веселин Марешки.

Не изненада дори и предпазливата липса на слово на президента Румен Радев.

Новото, впечатляващото бе встъпителното слово на най-възрастния депутат Тома Томов. Може би затова то не намери и място в пълния си размер в т. нар. национални медии. Дори и в сайта на Народното събрание.

Тома Томов избра за акцент Народното събрание, състояло се на връх Оборище от 14 до 16 април 1876 г.

„Председател на най-първия парламент е благородният Панайот Волов. Този парламент се състои от 13 учители, 11 занаятчии, търговци, земеделци, трима свещеници и един лекар. Между тях 27 войводи и посветени в народното дело. Всичките са образовани и просветени. Те не мислят за кариера, не сключват сделки и не правят компромиси“, посочи Томов.

Той се обърна към новите 240 народни представители и заяви, че е време да оправим „дома ни, да си върнем децата, които натирихме по света да се лутат за чужд хляб. Трябва да няма мъка и отчаяние“, каза Томов.

Най-коментираните думи, които каза Тома Томов, и  които коментират хиляди, а може би и стотици хиляди българи, и ще коментират години напред, бяха от описанието на Захари Стоянов за първите български депутати, наричайки ги ангели.

„… тези ангели ни гледат и искат да не се проваляме.” – каза Томов.

Новите, сред тях и стари и до болка познати, АНГЕЛИ на България.

За съжаление, в някои от тях отдавна сме прозрели ДЯВОЛА, в неговите неизброими лица…

Имаме ли вяра, надежда и любов народните ни дяволи да се преродят във всенародни ангели?

Колко от българските ангели-депутати православният български народ е признал за светии? От Учредителното Народно събрание, провело се от 10 февруари до 16 април 1879 г. в старата българска столица Търново, та до днес?

Много станаха ангелите в България. Още малко и ще ни понесат на крилете си в небесата. Не дай, Боже, в небитието!... Толкова високо ни издигнаха, че от пухкавите облаци под тях кажи речи виждат само София и жълтите павета пред Народното събрание.

Ако не друго, длъжни сме, поне тези, които сме гласували, да запалим в душите си по една свещичка за новите 240 ангели на България! За секунда, за минута, за… Един Бог знае кой, кога и защо ще изгаси тази свещичка в душата си. С мъката на излъганите надежди, на изгасналата вяра, на изпепелената любов…

Горящите свещички в края на 44-то Народно събрание ще напомнят имало ли е ангели в новия ни парламент, или той се е превърнал ден след ден в свърталище на дяволи.

Съединението прави силата, четем пред официалния вход на Народното събрание.

Над служебния вход, там, където влизат и излизат депутатите, този надпис липсва.

Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА?... | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди