изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 21:08 EEST
ОБНОВИХА ХРАМ „СВЕТО УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“    
НовиниС нов облик е храм „Свето Успение Богородично“, в чийто двор е архиерейското наместничество в Добрич.
Малката църквичка се намира по ул.“Иван Хадживълков“, в близост до храм „Св. Георги“. Наскоро тя е пребоядисана и вече грее в бяло и жълта.

В петък в нея бе отслужено Обновление. На специалната служба обаче не успя да присъства Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, както бе предвидено. Светла петъчна литургия отслужи отец Стоян Димов.
За църквата, известна като гръцката, се знае сравнително малко. Културологът от Регионалния исторически музей Надежда Иванова е събирала данни от архивни единици във Варна, от спомените на Янко Атанасов и Любен Бешков.
Знае се, че църквата е строена през 40-50-те години на ХIХ век, преди Кримската война. След това в храма се заселват двама монаси от манастира „Свети Лаврентий“ от Атон. Останали са тук над 20 години. След Кримската война продължава да бъде свято място с няколко пристроени стаички. Има данни, че по време на Руско-турската освободителна война са я използвали като склад за боеприпаси. Двата храма „Свети Георги“ и „Свето Успение Богородично“ са били опожарени.
Предполага се, че след това храмът „Свето Успение Богородично“ е бил възстановен като малко параклисче. По спомените на Янко Атанасов, там живеела монахиня – гъркиня и постоянно светело кандилце.
В средата на 30-години на миналия век църквата е била построена в сегашния й вид и осветена точно на храмовия си празник 15 август.
Обезлюдяването на т.нар. гръцка махала, в която се намира храмът, по време на румънската окупация и последвалите промени в обществените нагласи при социализма затварят вратите му за десетилетия. В началото на демократичните промени у нас богослуженията тук се възстановяват. НДТ


 


Сходни връзки

ОБНОВИХА ХРАМ „СВЕТО УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди