изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:39 EET
БИБЛИОТЕКАРИ ОТ ОБЛАСТТА ПОВИШИХА КВАЛИФИКАЦИЯТА СИ    
КултураОбучителен семинар за повишаване професионалната квалификация на библиотекарите от Добричка област се проведе в регионална библиотека „Дора Габе”. Обучението се организира съгласно договор на библиотеката с Министерство на културата за изпълнение на дейности и отговорности при осъществяване на държавната политика в областта на библиотечно-информационното обслужване.

В семинара се включиха 19 библиотекари от читалищните библиотеки в Тервел, Ген. Тошево, с. Пчеларово, с. Красен, с. Кардам, с. Спасово, с. Телериг, гр. Балчик, с. Соколово, с. Крапец, гр. Каварна, с. Карапелит, с. Плачи дол, с. Владимирово, с. Ловчанци, с. Росеново и с. Фелдфебел Дянково.

Семинарът включваше две сесии - Комплектуване и организация на библиотечния фонд и Иновативни практики и услуги в обществените библиотеки в отговор на новите читателски нагласи и потребности. Обучението откри директорът на РБ „Дора Габе” Невяна Христова, която подчерта ролята и мястото на обществените библиотеки в развитието на информационното общество в областта и изрази надежда, че обучението ще бъде ползотворно за участниците.
В първата сесия библиотечни специалисти от направление Библиотечни фондове и каталози акцентираха върху основните нормативни документи: Закон за обществените библиотеки 2009 г., Наредба №3 от 18 ноември 2014 г. за съхраняването, ползването и разпореждането с документи от библиотечния фонд, Стандарт за библиотечно-информационно обслужване 2015 г. и др. Последва дискусия за проблеми в практиката и тяхното решаване. Втората сесия постави няколко теми, свързани с обслужването на потребителите, иновативни практики и услуги в отговор на новите читателски нагласи и потребности. Библиотекари от направление Библиотечно-библиографско и информационно обслужване споделиха професионалния си опит в четири насоки - Библиотечни инициативи за стимулиране на ранното детско четене; Краеведският фонд на библиотеките – хранилище на богатото културно-историческо наследство на Добруджа; Информационната грамотност - модел за обучение и добри практики в библиотеката; Различното четене. Работа с хора с увреждания, малцинствени групи, различни етноси. Представените добрите практики на регионалната библиотека дадоха възможност на читалищните библиотекари от областта да взаимстват идеи за разработване и прилагане на нови услуги за местната общност. Дискусията включваше въпроси за сътрудничество в работата, възможности за разработване на съвместни дейности, чрез които библиотеките да имат възможност да представят културно-историческото наследство на областта.
Участниците в обучителния семинар бяха удовлетворени от Обучението завърши с призива на РБ „Дора Габе” да се работи в посока споделени ресурси и споделени дейности в името на една обща кауза – удовлетворяване информационните и културни потребности на местната общност. НДТ


 


Сходни връзки

БИБЛИОТЕКАРИ ОТ ОБЛАСТТА ПОВИШИХА КВАЛИФИКАЦИЯТА СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди