изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:40 EEST
КОМИСИЯ ЩЕ ТЪРСИ СПАСЕНИЕ НА ДКЦ II ОТ ФАЛИТ    
ЗдравеКомисия, ръководена от председателя на постоянната комисия по здравеопазване д-р Явор Милушев, ще търси възможностите за оздравяване на общинското дружество ДКЦ II. Сега то е в тежко финансово състояние, на крачка от фалита, става ясно от отчета, който бе представен пред Общинския съвет.

Според него, приходите на дружеството към края на миналата година са 1 586 000 лв., а разходите са  1 514 000 лв.
Задълженията му възлизат на 2 146 000 лв. от  близо 1,8 млн. лева са за данъчни и осигурителни задължения. Финансовия резултат за миналата година е загуба в размер на 168 хил. лв. Непокритата натрупана  загуба от минали години е 1 147 000 лв.
Оценката е, че финансово състояние на дружеството е тежко. То е прогресивно декапитализирано, като собствения капитал само за последните три стопански години е намалял от 861 хил. лв. на 326 хил.лв.
През последните стопански години са направени инвестиции в медицинска техника с помощта на банково финансиране, като размера и начина на плащане на кредита, както и разрешаването му не са били съобразени с паричния поток и възможност на обслужване на дълга от дружеството, без външна финансова помощ. Възприема се бизнес стратегия по мобилизиране на целия свободен финансов резултат от дейността. Целта на инвестицията е икономическа загуба, тъй като към момента не носи приходи поради техническа непригодност. Паралелно с това, през последните 8 стопански години дружеството е натрупало осигурителни задължения  в размер на 1 243 000 лева.
Според отчета, финансовата устойчивост на „Диагностично-консултативен център-II-Добрич” ЕООД е силно застрашена от ниска платежоспособност, липсваща печалба, липсваща ликвидност и пълна зависимост от кредитори в случая НАП. Без външна финансова помощ и преструктуриране на задълженията, нормалният режим на работа на дружеството ще бъде затруднен в краткосрочен план, а в средносрочен ще е невъзможно да упражнява дейността си. 
Управителят на дружеството д-р Валери Веселинов обясни, че несъобразената с възможностите на центъра и паричните му потоци инвестиция за закупуване на Ядрено-магнитен резонанс през 2009 г. е причината за тежкото състояние на дружеството. Подчерта, че основният проблем е дългът към НА. От 2015 г., когато е приключило изплащането на кредита за ЯМР, задълженията на дружеството не са увеличени. „Всеки месец дружеството заплаща по още 5 000 лева върху текущите задължения с цел покриване на старите, но сумата се явява много малка и не може да компенсира увеличаването на лихвата в НАП, която е в размер на 10 пункта върху основния лихвен процент”, обясни управителят на ДКЦ II .
Д-р Веселинов съобщи, че прокуратурата е отказала да образува наказателно производство във връзка със закупуването на Ядрено-магнитния резонанс, независимо, че доставеният апарат не отговаря на проведената през 2009 г. обществена поръчка.  Мотивът е, че е изтекъл давностният срок, независимо, че сигналът в държавното обвинение е бил подаден в края на 2009 г.
Затова съветниците се обединиха около предложението да се работи по оздравителна програма за здравното заведение. В залата стана ясно, че не се изключват и възможностите за привличане на инвеститори.
В комисията, която трябва да я, влизат петима общински съветници и двама служители на администрацията При необходимост ще бъдат канени и експерти.
На заседанието си вчера общинските съветници приеха нова Наредба за реда и условията  за поставяне и премахване на преместваеми обекти на територията на общината. Тя регламентира отношенията между общината и търговците, желаещи да ползват сезонни тераси пред заведенията си и облекчаване на процедурата  за реализиране на инвестиционни намерения. Според докладната на кмета Йордан Йорданов, новият документ е съобразен с проблемите, които са възникнали както за гражданите, така и за служителите, ангажирани с практическото приложение на досега действащата наредба. Според него, сезонните тераси могат да бъдат наемани за срок от 5 години при липса на промени в обстоятелствата. По този начин няма да се налага бизнесът всяка пролет да подава документи за подобни разрешения.
След продължителни дебати бе решено преместваемите обекти за продажба на алкохол и  цигари да се поставят на не по-малко от 200 метра по права линия от оградата на училища и детски градини, а тези за хазартна дейност – на 300 м. Решено бе да отпадане изискването за унифициран дизайн за масите и столовете в заведенията.
Да се създаде общински фонд за подпомагане на талантливи деца предложи кметът на Добрич Йордан Йорданов на сесията на Общинския съвет. НДТ
 


Сходни връзки

КОМИСИЯ ЩЕ ТЪРСИ СПАСЕНИЕ НА ДКЦ II ОТ ФАЛИТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди