изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:15 EEST
Отново награди за климентовци    
НовиниДвама ученици от СУ "Св. Кл. Охридски" успешно се представиха на космическо съревнование в Турция


Space Camp Turkey e един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа Space Camp Turkey e единственият, функциониращ учебно-тренировъчен лагер, който се намира в град Измир, Турция.
Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и т.н. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.
Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти.
До 2016 година през програмата са преминали повече от 800 младежи от цяла България, които печелят медали в космическите съревнования и прославят страната с отличните си познания, умения и находчивост.
Всеки ученик, който е между 9 и 15 години може да участва в програмата чрез конкурс. Конкурсът стартира в края на октомври всяка година и включва писане на есе или изготвяне на видео есе по една от три спуснати теми. След определен подбор всички класирани получават място в квотата за съответната година, а най-добрите есета Център за творческо обучение възнаграждава с пълна или частична стипендия за участие в програмата.
Темите за есетата тази година са:
1. Аз пътувам през „тунел“ на времето.
2. Моята Земя след 300 години.
3. Роботите – моите приятели.
"Със свои есета кандидатстваха и наши ученици, под ръководството на преподавателката им по български език и литература – г-жа Радостина Калчева. Това са: Димитър Минков от Vа клас с есе на тема: „Моята Земя след 300 години“ и Мелиса Янакиева от Vв клас с есе на тема: „Аз пътувам през „тунел“ на времето“.
Най-високо са оценени 25 финалисти, с които ще бъде направено събеседване, след което ще бъдат разпределени стипендии: съответно 3 пълни, 6 от 50% и 2 частични от 25% за космическия лагер.
Сред тези 25 финалисти е и Димитър Минков. Мелиса Янакиева също е класирана за участие в космическия лагер, но без стипендия.
Горди сме с нашите креативни деца! Благодарим на г-жа Калчева за усърдната и работа с децата! Благодарим за доверието на родителите, да поверят децата си на училище „Св. Климент Охридски“ в град Добрич", посочват от СУ "Св. Кл. Охридски" в Добрич

 


Сходни връзки

Отново награди за климентовци | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди