изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:34 EET
Марияна Попова, НИМХ: През месец май можем да очакваме бури и градушки    
Времето София. Бурите и градушките са характерни за месец май, така че можем да очакваме. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Марияна Попова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), коментирайки времето, което ни очаква през месец май.

„Винаги, когато казваме, че атмосферата е неустойчива, има вероятност за развитие на по-мощен облак, от който да има по-силна гръмотевична дейност. Това са прогнози, които се конкретизират в по-кратките срокове, тъй като са изключително локални и не могат да се предвидят отдалеч“, коментира Попова. По думите ѝ се очаква валежите през май да бъдат неравномерно разпределени като обхват и интензивност. „Валежите казваме, че са средно около нормата. Трябва да имаме предвид, че през май нормите са сравнително високи. Освен това вече влизаме в сезона, когато валежите са много локални. Временно могат да бъдат много интензивни. Може на едно място да се изсипят големи количества, на друго да няма почти никакви“, разясни Попова. Тя посъветва туристите, когато тръгват на разходка в планината, да са запознати с обстановката и с прогнозата и да наблюдават развитието на облаците. „Тези мощни конвективни облаци са проведени с гръмотевични бури и временно усилване на вятъра, се развиват за много кратко време, буквално за часове“, каза Марияна Попова. 
http://www.focus-news.net


ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени - пари - власт
 


Сходни връзки

Марияна Попова, НИМХ: През месец май можем да очакваме бури и градушки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди