изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:35 EEST
БАС: Вече няма време за признаване на антифашистите като ветерани    
ОбществоПровеждат се годишните отчетни събрания на областните съвети на Българския антифашистки съюз преди националната конференция, която е на 13 май в София – съобщи в Добрич председателят на БАС Симеон Игнатов.

Задача на съюза е отново да постави искането си участниците в антифашистката съпротива у нас, които към момента са 1800-1900 души, да бъдат признати като ветерани, както и участниците във Втората световна война. „Това е наш основен ангажимент в разкриването на истината за антифашистката съпротива в България, както и моралния ангажимент към тези хора да бъдат признати. Само у нас те не са признати” – каза още Игнатов. Ще поставим пак въпроса в Народното събрание – добави той. Другият основен въпрос е да не допусне реанимация на фашизма.
Младите хора в организацията са около 1900 души, а членовете на БАС са над 15 000 души. „Около 80 процента, според нас, българският народ е антифашистки настроен” – заяви Игнатов. Според него, задача на по-възрастното поколение е да предаде историята на деца и внуци. „Борбата за поколенията в това сложно време за Европа и света, в което живеем, трябва да бъде исторически отговорна” – категоричен е Игнатов. „Един от най-големите въпроси е патриотичното възпитание. Патриотизмът изскача като един от най-големите проблеми на българското общество с оглед на неговите проблеми в развитието досега.  Трябва да се използват националните и регионални празници за това. Не бива да премълчаваме и истината за социалистическото строителство” – посочва предстоящи задачи председателят на БАС.
Той съобщи още, че до дни ще бъде създадено сдружение „Безмълвният полк”, в което участват БАС, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, движение „Русофили” и др., което ще проведе на 9 май в страната шествия по места със снимки на загинали българи във Втората световна война.
На годишното събрание на  областния съвет на БАС в Добрич в доклада на председателя Нелка Ненчева бяха посочени  дейностите през 2016 г., като акцент беше поставен за възстановявяне на структурите в общини от Добричка област – Тервел, Каварна, Шабла, Балчик и др.. Друга задача е работата сред младите хора и учениците, като  „Уроците по родолюбие”, които са влезли дори и в детските градини.
За членове на Управителния съвет на БАС от събранието бяха предложени Нелка Ненчева и Генади Ганчев – зам.-председател на Областния съвет.
Почетни грамоти на международната фондация „Георги Димитров”  получиха Улвие Бекирова – герой на социалистическия труд, Димитър Димитров – бивш първи секретар на ОК на БКП-Добрич, Параскева Дамянова.
Приветствия на  форума поднесоха Мая Димитрова – председател на Областния съвет и Общинския съвет на БСП-Добрич, и Боян Саркизов, съпредседател на Областния съвет на движение „Русофили”-Добрич.  НДТ




 


Сходни връзки

БАС: Вече няма време за признаване на антифашистите като ветерани | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди