изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:43 EEST
ПРИЕХА НОВА НАРЕДБА ЗА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В ОБЩИНА ДОБРИЧКА    
НовиниНова Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в детските градини на територията на община Добричка бе приета на заседание на Общинския съвет. Тя е във връзка с влезлия в сила от 1 август м. г. Закон за предучилищното и училищното образование и Наредба № 5 на министъра на образованието и науката.

Преди внасянето на документа в ОбС той е публикуван на интернет страницата на Община Добричка и изложен на табло в сградата на общинска администрация, за да могат заинтересуваните лица в срок от 30 дни да внесат предложения и становища. С новата Наредба се регламентират условията и редът за записване, отписване и преместване на децата от предучилищна възраст в детските градини. В нея е посочено, че Община Добричка създава условия за реализирането на националната образователна политика в частта й за предучилищното образование при спазване на принципите: за осигуряване на правото на такова образование, ориентираност към интереса и мотивацията на детето, към възрастовите и социални промени в живота му, както и към способността му за прилага усвоените компетентности на практика, равен достъп до качествено образование за всяко дете, хуманизъм и толерантност и др. 
На заседанието ОбС даде съгласие за трансформиране на част от целева субсидия за капиталови разходи в целеви трансфер за извършване на неотложни текущи ремонти на общинските пътища и уличната мрежа в община Добричка. Решението бе взето след постъпили докладни записки от кметове и кметски наместници на над 15 населени места, в които посочват, че заради тежките метеорологични условия през изминалата зима рязко са се увеличили повредите по пътната на общинските пътища и улиците. За текущи ремонти дейности се прехвърлиха 304 500 лева. Общинските съветвици гласуваха предложената от кмета на Общината инж. Тошко Петков Годишен план за 2018 година на Общинската стратегия за развитие на социалните услуги за периода 2016-2020 година. Сумата, която ще бъде изразходвана за Домашен социален патронаж, е в размер на 604 500 лева, осигурени от Общината. Услугата се ползва от 550 души, има изградени 13 центъра, които обслужват 50 населени места. 118 580 лева са предвидени за 57-е клубове на пенсионера, те също финансират от общинския съвет. От оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат осигурени 500 000 лева за лични асистенти, домашни помощници и социални асистенти и 355 333 лева за домашни прислужници и социални асистенти. По същата програма за Общностния център в село Стефаново са предвидени 588 078 лева. 445 521 лева ще получи Домът за пълнолетни лица с деменция в село Опанец. За Центъра за настаняване от семеен тип за стари хора в Овчарово ще бъдат заявени средства от държавния бюджет.
ОбС на Община Добричка даде принципното си съгласие да се кандидатства по националната програма "Оптимизация на училищната мрежа", 2017 година. Гласувано бе предоставяне безвъзмездно на имот-публична общинска собственост за управление на Агенцията за социално подпомагане. Приета бе бюджетна прогноза за периода 2018-2020 година на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности. НДТ
 


Сходни връзки

ПРИЕХА НОВА НАРЕДБА ЗА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В ОБЩИНА ДОБРИЧКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди