изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:45 EEST
АБИТУРИЕНТИ ОТ ЕГ „ГЕО МИЛЕВ” СПОДЕЛИХА КАКВО ЩЕ УЧАТ И РАБОТЯТ    
ОбразованиеРепортерите на училищния вестник на ЕГ „Гео Милев” СЛЕД-И Калина Георгиева (12 „г”) и Симона Иванова (12 „г”) заедно със своя учител по литература Дияна Боева попитаха сто дванадесетокласници от училището си какво ще учат и какво искат да работят след това. Те зададоха шест въпроса в анонимна анкета.

Попитаха абитуриентите къде смятат да продължат образованието си, в България или чужбина, кои университети предпочитат, към кои специалности се ориентират и към коя сфера, кой предмет от изучаваните в Езиковата ще им е нужен за кандидатстването и следването. Смятат ли да работят, докато следват и дали ще се върнат в България.

От стоте ученици почти никой не смята да живее и работи в родния си град Добрич след като завърши висшето си образование. Абитуриентите масово избират България за учене (повече от петдесет процента) пред чужбина, и по-конкретно – София. От българските градове следват – Варна, Пловдив, Велико Търново, Благоевград, Стара Загора и Плевен, трима души са избрали Добрич за град, в който може да се учи и живее. Предпочитан университет за геомилевци е СУ „Св. Климент Охридски”, следва Техническият университет в София и Медицинските университети в страната. Превес има и НБУ, единици избират университети с аграрни науки и ветеринарна медицина. За учене в чужбина абитуриентите предпочитат Великобритания, следва Германия и Холандия. Най-желаните специалности за випуск 2012-2017 са софтуерното инженерство, компютърни науки, уебдизайн, информатика, електроника, дори мехатрониката. За отбелязване е, че отговарящите са почти поравно момчета и момичета. Абитуриентите нареждат в желанията си медии и комуникации, медицина, мениджмънт и маркетинг, икономика. След това като честота на избора следват лингвистика, филология, психология и изкуства. Само един от стоте ученици е посочил педагогика. Логично, предметът, който завършващите посочват, че им е необходим за следването, е математика, веднага след това е физиката и информатиката. След това се нареждат английският, родният език и литературата, биология, химия, немски и френски. Шестдесет процента от абитуриентите смятат да учат и работят едновременно, останалите отбелязват, че още не са решили или няма да работят, докато учат.
Почти поравно са учениците, които искат да се реализират в България, след като завършат и тези, които се колебаят в своя избор. Около двадесет процента категорично избират чуждата страна като своя място за живот и работа. НДТ

Снимка: Ерджан Бекир
 


Сходни връзки

АБИТУРИЕНТИ ОТ ЕГ „ГЕО МИЛЕВ” СПОДЕЛИХА КАКВО ЩЕ УЧАТ И РАБОТЯТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди