изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:12 EEST
6 МАЙ- ДЕН НА ТЕРВЕЛ: МАЛКИЯТ ГРАД ДА НЕ Е ОГРАНИЧЕНИЕ ПРЕД ДЕЦАТА НИ    
Интервюта Кметът на Община Тервел инж. Живко Георгиев пред НДТ

- Г-н Георгиев, 6 май освен официален празник е и Ден на Тервел. С какво може да се похвали градът днес, което липсваше преди година?

- Първото, за което се сещам, е че преди година, влизайки в Тервел, минавахме край грозни панелни сгради, а сега входът на града изглежда приветливо със санираните си и цветни блокове. Иначе – в аспекта на общинските дела една година не е особено продължителен период от време. Няколко изпълнени обекта, няколко реализирани проекта за вътрешен ремонт на публични сгради, няколко кандидатствания, няколко обществени поръчки, няколко проекта в хуманитарната сфера. Всичко, което една община върши, правихме и ние през тази година. Новите неща, освен блоковете, са още стартът на социалните услуги в село Зърнево (ученически стол и филиал на социалния патронаж) и първото общинско археологическо лято с разкриването на олтарната част на базиликата в Палматис. Имаме и нов вид училище – обединено училище в с. Коларци, в което вече ще се придобива средно образование и професия (помощник готвач) след завършен 10 клас. Това се случва за първи път в училище на село. Разбира се, има и много други неща, които направихме през тази година, но като по-важни, в смисъл нови за хората от общината, определям тези четири начинания.

- Каква е подготовката за Деня на Тервел? Какво по-специално могат да очакват тервелчани и гостите на града по повод празника?



- Традиционно за нас, в Деня на Тервел залагаме на три основни момента. Единият е годишнината на храм „Св. вмкч Георги Победоносец“, който за всички нас в Тервел все още е „новата църква“ - построена от нас, в днешно време. Този акцент е свързан със Светеца, на чийто ден празнуваме и с ценностите на християнската религия. За нас е чест, че всяка година в този ден празничната литургия в Тервел се отслужва от Доростолския митрополит Амвросий. Вече седем години, от деня в който беше осветена църквата. Така ще бъде и тази година. За седма година в храма ще пее и седемгодишният църковен хор. Ще има и храмов курбан. Вторият акцент е българският фолклор. Тази година той ще се материализира в 23-о издание на общински празник на фолклора и в празничен концерт на Капански ансамбъл. Третият акцент на нашия празник е единството на етносите, които живеят в нашата община. Тази година това единство претворяваме като кулинарна закачка към гражданите и гостите на Тервел. Ще ги почерпим с парченца от българска баница-гигант и турска баклава-гигант. Баницата ще бъде приготвена в ЦСУ в с. Нова Камена (село, в което живеят само етнически българи). Баклавата ще се подготви в новата кухня–майка в с. Зърнево (в това село пък живеят само етнически турци). На флаери ще се разпространят рецептите за двете, традиционни за нашето население лакомства. Така, заедно ще участваме в празника на Свети Георги – светец, тачен от християни и мюсюлмани.

- Като кмет на Община Тервел, кои са най-сериозните постижения за подобряването на живота на хората в общината? А върху какво смятате, че трябва да се работи за в бъдеще?

- Ние имаме свой управленски подход, който прилагаме през всичките години. Той не съдържа никакво новаторство, но дава положителен резултат. Състои се в това, че за всички дейности, за които можем да имаме алтернативно финансиране, правим проекти и така собствените бюджетни средства на Общината оставяме на разположение за начинания, които са непосредствено свързани с хората. Трудното остава за нас, защото проектите са тежка задача и са многократно по-сложни от финансирането на обекти с общински бюджетни средства. Но само по този начин успяваме да освободим финансов ресурс, който да влагаме в развитието на децата, в културни прояви, в спортни и младежки дейности, в дребномащабни инвестиции, които обаче са основа за нови публични услуги или подобряване на съществуващи. Сигурен съм, че прави впечатление фактът, че в Тервел имаме проспериращи детски танцови и певчески формации, много школи, богат културен календар. А това не винаги е било така. През 2004 г., когато започнах работата си в Общината, нещата бяха доста семпли в това отношение, нямаше школи, балетът плахо прохождаше и не разполагаше с никакви костюми и реквизити, а общинският детски комплекс на практика не работеше, защото сградата му бе продадена и нова не беше осигурена. От такава позиция започнахме в тази сфера. Успехите не се случват само благодарение на амбициозните, отговорни и можещи педагози и деца, факт са и затова, че Общината инвестира много за пътувания на децата в чужбина и страната, за костюми, хореография, за награди, за обновяване на  репетиционни зали. Това амбицира младите и те показват все повече и повече от талантите си. Всички културни събития са безплатни. Гражданите имат възможност да гледат на тервелска сцена звезди от национален мащаб, без да им се налага да купуват и търсят билети. По същия начин стоят нещата и в сферата на социалните услуги. Инвестирахме в усилието да не оставим населено място без достъп до социална услуга. Колкото и разпръсната да е общината като населени места, ние групираме материална база в средищни села и се получава. Удовлетворени сме и от работата на създадения от нас чрез проект по ОПРР медицински център. Управлението му е успешно, работата му се разширява и надгражда. Важното е публичните услуги да достигат до всички.

- С какви реализирани и подготвени нови проекти Вие се стремите да придадете европейски вид на Тервел?

- Ние имаме десетки готови за кандидатстване и важни за населението в различни населени места проекти. Факт е обаче, че в този планов период сме в изключително неблагоприятна ситуация по отношение на инфраструктурните проекти. Можем да кандидатстваме само по Програма за развитие на селските райони, а тя на практика още не е започнала работата си с общините. Кандидатствахме преди осем месеца, а още не е подписан нито един договор с община в страната. Губи се ценно време. Следват тежки и продължителни обществени поръчки и едва тогава строителство. На практика първите четири години от плановия период 2014-2020 са безвъзвратно загубени за всички нас, които сме допустими за кандидатстване само по тази програма. Мудността на държавните институции този път пречи и на МИГ, който също поради административни неуредици на централно ниво още неможе да обяви прием за общинската мярка в стратегията. По неизвестни за нас причини силно е редуциран бюджетът на ПРСР за общинска инфраструктура, а критериите за оценка дават предимство на общините в Северозападна България. Ситуацията е много неблагоприятна и няма нищо общо с конкурентния подбор на проекти. Затова се ориентирахме към алтернативни източници на финансиране – „Красива България“, Фонд „Социална закрила". Проектите там са нискобюджетни, но при добър подбор на дейности са важни за подобряване на  качеството на услугите в нашите звена.

- Община Тервел работи и по редица проекти, свързани със социалните услуги. В какво се изразява грижата на общинското ръководство към хората в неравностойно положение?


- Тази сфера от нашата дейност е съществен приоритет в работата ни. Тук съчетаваме възможностите за европейско финансиране с такова от собствения си бюджет. Правим и разкриваме центрове за социални услуги, в които предлагаме комплексно решаване на проблеми на групи села, обединени около едно средищно село. Комплексно, защото тези центрове осигуряват услуга „домашен патронаж“, ученическо столово хранене и хранене на деца в детски градини. Важно е  че те създават и работни места. Формулата сработи успешно в Нова Камена, Коларци и Зърнево. За този мандат целта ни е да направим център за социални услуги и в с. Безмер. Там има пълноценно работещи детска градина и училище, както и много възрастни хора, които се нуждаят от подкрепа в ежедневието. Проектът ни е готов за кандидатстване в МИГ. Работим и по всички възможни за кандидатстване проекти по ОПРЧР, с които осигуряваме грижа за лица в неравностойно положение. Подкрепяме работата и на дома за стари хора, който има все повече почитатели – както желаещи да бъдат настанени в него, така и хора, които харесват активната работа на персонала му по отношение на социализиране и терапии на домуващите.

- Как стимулирате развитието на културата в Общината? Кои са значимите културни събития, които са любими и радват тервелчани?

- Вече стана дума, че отделяме голям обем (разбира се от гледна точка на нашия бюджет) средства, за да осигурим присъствието на тервелска сцена на звезди от национална величина, и то в различни жанрове. Стремим се да надграждаме всяка година с по нещо ново и традиционните за нашата община събития – Празници на културата, Добруджански събор, конкурс „Калинка Вълчева“, Прегледи на коледарски и лазарски групи, Песенен фестивал на домовете за стари хора в страната. Подкрепяме самодейците, които постигат добро ниво на работата си – осигуряваме всички средства за отопление на читалищната сграда в Тервел, за да репетират децата и възрастните при нормални условия и за да е комфортно за зрителите, използваме всяка възможност за проекти, с които да подобрим интериора на репетиционни, зали, пенсионерски клубове. Правим каквото можем и се радваме на добрите резултати, които с труд и талант постигат нашите деца и възрастните самодейци в национални и международни събития. Опитваме се всяка година да експериментираме с по нещо ново в културния си афиш. Миналата година, например, подчертано добър отзвук намери сред общността кулинарният форум „Коледа и Сурва“, тази година очакваме добър ефект върху млади и стари от събитието на 11 май – общоградското пеене на всеучилищния химн и популяризирането на фактите около създаването му.

- Миналото лято се проведоха археологически разкопки на крепостта Палматис край Оногур, финансирани от Община Тервел. Заради разкритите находки стартира процедура за обявяване на Палматис за паметник от национално значение. Какви са бъдещите Ви намерения спрямо историческите забележителности в региона?

- Тази година продължаваме с разкопките на наоса на сградата на разкритата базилика. Тя е прекрасна и много аристократична сграда. Жалко е, че зидовете са съборени и разграбени, но се радваме и на това което е останало. Със съвременните дигитални способи, мисля, че усилията на всички ни ще бъдат възнаградени с възможността да направим ефектен макет на сградата и да мислим за правилната й реставрация – без бутафория и с ползване на строителните материали, които разкопаваме и съхраняваме. Разбира се това е дълъг процес, а пътят му ще премине и през обновяване на тервелския музей, както и през дългогодишно сътрудничество с РИМ в Добрич и проф. Попконстантинов, който е научен ръководител на разкопките. Средствата, които сме заделили за работа през тази година по разкопки, създаване на материали и консервиране на обекта, са 30 000 лв. Очакваме с нетърпение второто археологическо лято.

-Какво е мнението Ви за младите хора в Община Тервел? Според Вас на добро ниво ли е тяхната образованост и култура и смятате ли, че за в бъдеще могат да бъдат висококвалифицирани специалисти?

- Харесвам младите хора и мисля, че при тях дори и грешките са чаровни. Давам си сметка, че ние също далеч не сме били идеални. В Тервел и Общината има много амбициозни и талантливи деца – танцьори, певци, атлети, футболисти, художници, младежи, които се занимават с история и литература. Зад тях стоят няколко невероятни по хъс и трудолюбие учители и читалищни дейци и те са най-верните ни партньори в желанието ни пред децата в Тервел да няма ограничения от това, че живеят в малък град. Трябва да бъда и обективен и да кажа, че неуредиците и липсата на визия в образованието на национално ниво не подминават и нас. Мисля обаче, че верният подход е не оправданието защо нещо не може да се случи, а намирането на начина, по който то, въпреки трудностите, които създават неуредиците, да се случи. Не виждам пречка от законова гледна точка за подобряване на дисциплината и за ангажиране на вниманието на учениците и в училищата, в които те учат. При всички случаи преобладаващата част от родителите желаят това и осъзнават ползата от последователната училищна политика върху развитието на децата. Мениджмънтът на училищата е особено важен, за да се подобри и нивото на образованието, което се придобива във всяко училище. Има какво да се желае в тази посока.

- Вашата работа е пряко свързана с дейността на Общинския съвет. Успявате ли да преодолеете разногласията по един или друг въпрос в полза на тервелчани?

 - Разногласия често има. За радост, по въпроси, които са от обществена значимост, постигаме консенсус. Все още обаче виждам проявите на тенденцията част от общинските съветници да парцелират общината съгласно поредните изборни резултати на партиите, от които са издигнати. Мисля, че тази практика е грешна и не може да е ефективна за работата на Общината. Виждам, че гражданите гласуват много различно на различните видове избори, което показва че имат отношение към различните видове политики и управления - на национално и на местно ниво. Считам, че положителните нагласи на населението към Общинския съвет могат да са факт само тогава, когато съветниците покажат мъдрост и работа в полза на всички граждани. Очевидно е, че присъствието на общинските съветници на заседания не е достатъчно, за да се подобри работата на Общината, нужни са повече усилия – за анализ, разписване и прилагане на местни политики.

-Какво бихте пожелали по повод Деня на Тервел на неговите жители и гости?

- Да са здрави и да се чувстват добре в Тервел. Да усещат всеки ден уникалното чувство, че живееш, че можеш да направиш нещо смислено и полезно – както за себе си, така и за близките си, а защо не и за общността, в която всеки ден живееш. Никой не може да е щастлив, ако хората около него са нещастни. Нека всички се погрижим за собственото си и на околните щастие.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА


 


Сходни връзки

6 МАЙ- ДЕН НА ТЕРВЕЛ: МАЛКИЯТ ГРАД ДА НЕ Е ОГРАНИЧЕНИЕ ПРЕД ДЕЦАТА НИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди