изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:29 EEST
ДАЛИ ПЕТЪР ИВАНОВ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПИШЕ ПЕТАР ИВЪНУФ?…    
Коментари Напоследък сериозно се заговори за реформа в българския език. Интересно ми е какво толкова е допринесъл лъвският скок на овчето стадо за „демократизиране“ на книжовния език, та заедно с вдигане на цените на тока, на лекарствата, на водата, на храните и т.н., да се снемат основни правила на писмеността.


Дали защото един редови милиционер успя да си  купи диплома за юрист в свободен университет и стана шеф на стратегическа държавна комисия?
Дали защото една кметица от малко градче възседна преуспяващ депутат и вече се изявява като надежден политик от национална величина?
Дали защото виден държавник не смее дори да изчете написаното от сътрудниците му слово за кръгла годишнина на гений в съкровищницата на националната ни култура?
Дали защото са жестока истина казаните на по чашка водка думи на мой приятел – професор, че ако на приемните изпити на кандидат-студентските работи се поставят реални оценки, то българските университети трябва да бъдат закрити поради недостатъчен брой образовани млади хора със завършено средно образование?
Дали защото поради правилото парите следват ученика днес няма изоставащи деца и лавина от неграмотници преминава от клас в клас, докато изкласи с невъзможността да напише едно изречение с 20 думи, в което да няма поне 10 грешки?
Дали защото столът на школните директори се крепи на броя ученици, а не на постиженията на днешните български деца, пък били те дори първенци в национални и международни олимпиади и конференции?
Дали защото цели училища в страната съществуват по документ, попълнен с „мъртвите души“ на деца от трите милиона българи, напуснали България в последните 27 години, въпреки сочения от политиците ослепително светъл хоризонт на евроатлантическата ни интеграция?
Дали защото български патриоти, неподкупни, но грантово интегрирани, кроят реформа за изместване на кирилицата с латиница, защото била по-удобна за западния свят, за дигиталната революция, за новите българи с по-тъмен тен заради затоплянето на планетата, та дори и за бежанците, които ще спасят България от обезлюдяване?
Като студенти във Великотърновският университет преди време, облечено вече в паяжини, най-посещавана бе лекцията ни за членуването на българския език.  Под банките се бутахме, правехме непристойни жестове и други неща, когато професорът стигнеше да кардиналния въпрос: - Защо французите поставят пълния член отпред, защо турците поставят члена отпред, вътре и отзад, защо руснаците имат и мек член, защо българите имат пълен и непълен член и пълня задължително поставят отзад? И т. н.
Изобщо ясно е, че членуването вчера днес и утре ще бъде номер едно в България – било в устната, било в писмената, било в мисловната реч на президенти, министри, депутати, учители, лекари, инженери, етнически българи, етнически турци, етнически цигани, етнически бежаници…
Толкова голям проблем е, че добър познайник на телевизионата епархия се изцепи на дискусия за правата на човека:
-    За вас по-важно е да нарим орътъ ли, да спрем краците ли, или да ги учим как дъ съ пиши - Петър Иванов или Петър Ивънуф. Те, орътъ, цел ден я карът на Мустафъ, на Исмет, на… /съкратено по български п. м./, вий искате да ги учити де да турят пълен член… Напълнят ли члена, нашти ора знаят де да го онождат…
Свършихме я със съдебната, сега сме и пред езикова реформа.
Ша съ рифурмиръми!...
Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

ДАЛИ ПЕТЪР ИВАНОВ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПИШЕ ПЕТАР ИВЪНУФ?… | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди