изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:37 EET
1425 ЧЕТВЪРТОКЛАСНИЦИ СЕ ЯВИХА НА „МАЛКИТЕ” МАТУРИ    
ОбразованиеВчера  започва националното външно оценяване за четвъртокласниците. Първият изпит бе по български език и литература. На 12 май е този по математика, на 15-и – по „Човекът и природата”, а на 16 май – „Човекът и обществото”, съобщи началникът на Регионалното управление по образование Жоро Тошков.

Учениците от IV клас в училищата от областта са 1553. На изпита вчера се явиха 1425 деца, като останалите са със специални образователни потребности и няма да полагат изпит.
 Изпитването за всеки от учебните предмети е писмено, организира се едновременно за учениците от всички паралелки от четвърти клас в училището, в което се обучават децата.
Изпитът по БЕЛ включва 11 задачи, диктовка и текст за четене с разсъждения. Ако за някои от учениците със специални образователни потребности е необходимо, те могат да бъдат подпомогнати от ресурсен учител, обясни Тошков.
Тестовете по математика, по "Човекът и обществото" и по "Човекът и природата" съдържат 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и три задачи от отворен тип. По български език и литература тестът включва диктовка, текст за четене с разбиране и 11 задачи към него.
След приключване на изпитването по съответния учебен предмет училищната комисия оценява писмените работи на учениците по критерии и изисквания, определени от Министерството на образованието и науката, и вписва броя точки върху писмената работа на ученика. Оценките не се включват при изчисляване на годишния успех на ученика. Могат да бъдат вписани по преценка на учителя.
Резултатите от националното външно оценяване в област Добрич миналата година бяха по-ниски от тези през 2015 г. Средният резултат за областта по математика бе 13,05 при 13,22 точки за 2015 г, по БЕЛ – 13,22 при 13,40 точки за предходната година, по „Човек и природа” – 14,29 при 14,90 за учебната 2014/2015 г, а по „Човек и общество” – 14,23 при 13,18 за предходната година. НДТ
 


Сходни връзки

1425 ЧЕТВЪРТОКЛАСНИЦИ СЕ ЯВИХА НА „МАЛКИТЕ” МАТУРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди